SNP: Premijerna obnova baleta "Žizela" i najava 157. sezone

SNP: Premijerna obnova baleta "Žizela" i najava 157. sezone

U Srpskom narodnom pozorištu danas je održana konferencija za novinare povodom premijerne obnove baleta Adolfa Adama "Žizela", kojom se sezona otvara, i predstavljanje sezone do kraja kalendarske godine.

Na konferenciji su govorili dr Zoran Đerić, v. d. upravnika SNP-a, koji je prisutnima uputio pozdravnu reč, Toni Ranđelović, v. d. direktora Baleta, Aleksandar Stankov, v. d. direktora Opere, Milovan Filipović, v. d. direktora Drame, Zoran Subotički, pomoćnik upravnika za programsku delatnost i Ana
Đurić, prvakinja Baleta SNP-a.

dr Zoran Đerić, v. d. upravnika SNP

Nakon predstavljanja baleta "Žizela" , čija je premijera u subotu, 23. septembra na sceni "Jovan Đorđević" u 19 časova, predstavnicima medija obratili su se direktori umetničkih jedinica predstavljajući svoje planove.

U Baletu je planirano da se, pored "Žizele", započne rad i na baletu "Pinokio", kojicbi trebalo da se realizuje u toku sledeće godine.

Opera je najavila da se u toku jeseni počinje rad na operi "Slepi miš", kao i da će SNP gostovati sa operom "Omnibus opera" u Krajovi (Rumunija) na prestižnom festivalu "Elena Todorini", dok će scenska kantata "Karmina burana" nastupiti u Sarajevu.

Premijere u Drami očekujemo već 7. oktobra sa predstavom "Fortinbras se napio" u režiji Nikole Zavišića, a po tekstu Januša Glovackog.

Semjuel Luis Bišop, baletan SNP

U toku su i probe predstave "Anikina vremena", u režiji i adaptaciji Ane Đorđević, po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, a u koprodukciji SNP-a i agencije BeoArt.

Radi se i na predstavi "Vojvođanska rapsodija", mjuzikl koji je zapravo zajednički projekat sve tri umetničke jedinice, Drame, Opere i Baleta. Predstava se radi prema motivima drame "Selo Sakule", a u "Banatu" Zorana Petrovića, a u režiji Vladimira Lazića i na muziku Gabora Lnđela.

"Anikina vremena" će se premijerno izvesti krajem oktobra, dok ćemo mjuzikl "Vojvođanska rapsodija" premijerno videti početkom novembra.

U oktobru, tačnije 14. oktobra, očekujemo gostovanje predstave "Karmen" Slovačkog pozorišta za igru, sa kojim je SNP potpisao sporazum o saradnji. Na osnovu tog sporazuma i predstava "Dan kada smo se sreli" u režiji Predraga Štrpca, po tekstu Božidara Kneževića, gostuje krajem oktobra u Slovačkom pozorištu za igru.

Pred izvođenje predstave "Na Drini ćuprija", 29. septembra, biće uručene Sterijine nagrade koje je ova predstava osvojila na 62. Sterijinom pozorju - Nagrada Okruglog stola kritike, Nagrada publike i Nagrada dnevnog lista "Dnevnik".

Ana Đurić, prvakinja Baleta SNP

Zoran Subotički najavio je i Svečanu akademiju povodom stogodišnjice smrti Lazara Dunđerskog, čuvenog veleposednika koji je zgradu svog pozorišta ustupio Srpskom narodnom pozorištu koje je izgorelo u požaru 1928. godine. Svečana akademija je planirana za prvu polovinu decembra.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja klisa isključenje vode promenada JKP Vodovod i kanalizacija novosadska policija Spens šoping centar promenada raspored sahrana novi sad servisne informacije JGSP "Novi Sad" bez vode elektrovojvodina novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad bebe isključenja struje matičar novi sad Isključenje struje bez struje betanija servisne informacije novi sad KCV jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod novosađani jkp novosadska toplana