SNP: Svečano otvoren 45. INFANT (FOTO)

SNP: Svečano otvoren 45. INFANT (FOTO)

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, svečano je otvoren u ponedeljak, 25. juna, na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.

U ime grada Novog Sada, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, kome je dobrodošlicu ispred Kulturnog centra Novog Sada poželela Miljana Kozarov, pomoćnica direktora KCNS.

U svom obraćanju publici i učesnicima festivala, Jelušić je istakao da je tokom decenija postojanja INFANT više puta menjao ime i neprestano tragao za najprimerenijim konceptom koji će pružiti utočište nekim novim pozorišnim tendencijama.

- Postao je jedna od odrednica po kojima je Novi Sad stekao slavu i van granica naše zemlje i doprineo sticanju dveju prestižnih titula, titule Evropske prestonice kulture 2021 i Omladinske prestonice kulture 2019. godine – naglasio je Jelušić i dodao da ovaj festival istrajava na putu razvijanja kulturne scene i proširivanja vidika publike u čemu mu Grad Novi Sad pruža veliku podršku.


Prigodnom besedom, festival je otvorila Maja Mitić,  glumica, koreografkinja, rediteljka, dramaturg, gostujući profesor na "Goldsmit" Univerzitetu u Londonu i član "Dah teatra."  Ona je za sebe kazala da je svedok, učesnik i posmatrač INFANT-a od 1983. godine kada je u Novom Sadu upisala Akademiju umetnosti.

- Tih godina upijala sam festival, zaljubljivala se u njega i u ovaj grad. Još tada mi je bila važna rečenica: "Nema reka bez pritoka, nema glavnog pravca bez alternativnog". Još tada mi je bilo jasno da je važno da se ovakav festival desi baš u ovom gradu – kazala je Maja Mitić, a zatim festival proglasila otvorenim.


U nastavku večeri, publika je imala priliku da  uživa u performansu pod nazivom "U izgradnji" (Under Construction) pozorišne grupe Davai iz Izraela. Grupu su 2013. godine osnovali Fjodor Makarov, Aleksej Gavrijelov i Vitalij Azarin. Sva tri člana rođeni su u bivšem SSSR-u, a u Izrael su se doselili 90-ih godina prošlog veka.

Komad "U izgradnji" zapravo je neverbalna komedija o tri ekscentrika koja dele pretrpan, zapušten stan: sijalice pregorevaju, cevi pucaju, komarci grizu, mozgovi su zbrčkani, svet šalje preteće signale… Ali ova gospoda žele da popiju čaj i tako će i biti, makar se svet raspadao.


Prethodno, uoči zvaničnog početka ovogodišnjeg INFANT-a, u 19 časova, na letnjoj sceni Kulturnog centra Novog Sada, izveden je urnebesni spektakl "Vivisekcija Kredenca" u koprodukciji Festivala u Avinjonu i pozorišta Bastilja iz Francuske.

Drugog dana 45. INFANT-a, u utorak, 26. juna, u 11 časova u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, biće održan okrugli sto o predstavama "Viviseksija kredenca" i "U izgradnji".


Istog dana odigraće se dve predstave u Srpskom narodnom pozorištu – u 19 časova, na sceni "Pera Dobrinović", publika će moći da vidi predstavu "Balkanska tužbalica", Puls teatra, a u 21.30 časova na Kamernoj sceni "Post kvartet", takođe u izvođenju Puls teatra.

Izložbom koju je priredila Efemera kolektiva iz Srbije, a koja nosi naziv "Nova paradigma – nova čitanja”, u 23 časa u Klubu "Tribina mladih” KCNS-a, biće završen drugi dan INFANT-a.


Festival će trajati do ponedeljka, 2. jula 2018. godine. Biće izvedeno 11 predstava iz Francuske, Izraela, Srbije, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Rusije, kaže se u saopštenju Kulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan