SNP: Svečano otvoren 45. INFANT (FOTO)

SNP: Svečano otvoren 45. INFANT (FOTO)

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, svečano je otvoren u ponedeljak, 25. juna, na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.

U ime grada Novog Sada, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, kome je dobrodošlicu ispred Kulturnog centra Novog Sada poželela Miljana Kozarov, pomoćnica direktora KCNS.

U svom obraćanju publici i učesnicima festivala, Jelušić je istakao da je tokom decenija postojanja INFANT više puta menjao ime i neprestano tragao za najprimerenijim konceptom koji će pružiti utočište nekim novim pozorišnim tendencijama.

- Postao je jedna od odrednica po kojima je Novi Sad stekao slavu i van granica naše zemlje i doprineo sticanju dveju prestižnih titula, titule Evropske prestonice kulture 2021 i Omladinske prestonice kulture 2019. godine – naglasio je Jelušić i dodao da ovaj festival istrajava na putu razvijanja kulturne scene i proširivanja vidika publike u čemu mu Grad Novi Sad pruža veliku podršku.


Prigodnom besedom, festival je otvorila Maja Mitić,  glumica, koreografkinja, rediteljka, dramaturg, gostujući profesor na "Goldsmit" Univerzitetu u Londonu i član "Dah teatra."  Ona je za sebe kazala da je svedok, učesnik i posmatrač INFANT-a od 1983. godine kada je u Novom Sadu upisala Akademiju umetnosti.

- Tih godina upijala sam festival, zaljubljivala se u njega i u ovaj grad. Još tada mi je bila važna rečenica: "Nema reka bez pritoka, nema glavnog pravca bez alternativnog". Još tada mi je bilo jasno da je važno da se ovakav festival desi baš u ovom gradu – kazala je Maja Mitić, a zatim festival proglasila otvorenim.


U nastavku večeri, publika je imala priliku da  uživa u performansu pod nazivom "U izgradnji" (Under Construction) pozorišne grupe Davai iz Izraela. Grupu su 2013. godine osnovali Fjodor Makarov, Aleksej Gavrijelov i Vitalij Azarin. Sva tri člana rođeni su u bivšem SSSR-u, a u Izrael su se doselili 90-ih godina prošlog veka.

Komad "U izgradnji" zapravo je neverbalna komedija o tri ekscentrika koja dele pretrpan, zapušten stan: sijalice pregorevaju, cevi pucaju, komarci grizu, mozgovi su zbrčkani, svet šalje preteće signale… Ali ova gospoda žele da popiju čaj i tako će i biti, makar se svet raspadao.


Prethodno, uoči zvaničnog početka ovogodišnjeg INFANT-a, u 19 časova, na letnjoj sceni Kulturnog centra Novog Sada, izveden je urnebesni spektakl "Vivisekcija Kredenca" u koprodukciji Festivala u Avinjonu i pozorišta Bastilja iz Francuske.

Drugog dana 45. INFANT-a, u utorak, 26. juna, u 11 časova u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, biće održan okrugli sto o predstavama "Viviseksija kredenca" i "U izgradnji".


Istog dana odigraće se dve predstave u Srpskom narodnom pozorištu – u 19 časova, na sceni "Pera Dobrinović", publika će moći da vidi predstavu "Balkanska tužbalica", Puls teatra, a u 21.30 časova na Kamernoj sceni "Post kvartet", takođe u izvođenju Puls teatra.

Izložbom koju je priredila Efemera kolektiva iz Srbije, a koja nosi naziv "Nova paradigma – nova čitanja”, u 23 časa u Klubu "Tribina mladih” KCNS-a, biće završen drugi dan INFANT-a.


Festival će trajati do ponedeljka, 2. jula 2018. godine. Biće izvedeno 11 predstava iz Francuske, Izraela, Srbije, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Rusije, kaže se u saopštenju Kulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad bebe KCV raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana elektrovojvodina isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode servisne informacije jkp lisje novosadsko porodilište bez struje novorođenčad servisne informacije novi sad Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo izmena režima saobraćaja Isključenje struje Aleksandar Vučić vremenska prognoza novi sad isključenje vode novosađani raspored sahrana i ispraćaja RHMZ novosadska policija 27. novosadski maraton mup novi sad Elektrodistribucija Novi Sad betanija