SNP: U pripremi dve premijere za januar

SNP: U pripremi dve premijere za januar

Srpsko narodno pozorište za januar 2018. godine priprema dve dramske premijere koje će se naći pred novosadskom publikom – "Laža i paralaža" Jovana Sterije Popovića i "Bilbord" Majkla Vukadinovića.

Na sceni "Pera Dobrinović" za petak 19. januar, sa početkom u 19.30 časova, najavljena je premijera predstave "Laža i paralaža" u režiji Slobodana Brankovića.

Uloge su poverene Nebojši Saviću, Strahinji Bojoviću, Tanji Pjevac, Nini Rukavini, Miloradu Kaporu, Predragu Momčiloviću i Gordani Kamenarović.

Prema rečima reditelja, komedija napisana u prvoj polovini XIX veka inspirativna je i danas:

- Kakva je to naša stvarnost, kada samo razmišljamo o bekstvu. O bekstvu u drugu zemlju, o bekstvu u sebe, bekstvu od sebe. Stvarnost u kojoj nemaš slobodu čak ni da sanjaš. Bežanje od takve stvarnosti nas odvodi u jednu ironicno fantasticnu, nadrealnu avanturu. Na Mesec? Na Mesec.


SLOBODAN BRANKOVIĆ rođen je 1989. godine u Novom Sadu. Diplomirao je Pozorišnu režiju na Akademiji umetnosti u Banja Luci, u klasi profesora Nenada Bojića. Master studije Multimedijalne režije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nikite Milivojevića i Borisa Liješevića. Branković je do sada profesionalno režirao kratki dokumentarni film "Šampion", predstavu "Ne mogu da platim i neću da platim" Daria Foa u Narodnom pozorištu Kikinda, multimedijalnu monodramu "Točak". Jedan je od osnivača umetničke organizacije Lančana reakcija/Chain reaction koja se bavi produkcijom i promovisanjem street art umetnosti.


Druga premijera Novosađane očekuje u četvrtak 25. januara na Kamernoj sceni gde će, sa početkom u 20.30 časova, biti izvedena predstava "Bilbord" prema tekstu Majkla Vukadinovića, američkog pisca mlađe generacije, a u režiji Petra Jovanovića.

Tekst je preveo Strahinja Bojović, dramaturg je Svetislav Jovanov, scenograf Saša Senković, kostimograf Petar Jovanović. Uloge su poverene: Ivanu Đuriću, Mariji Medenici i Strahinji Bojoviću.

- Predstava govori o troje kreativnih ljudi, mladih umetnika koji žele da ostvare "američki san". Svesni činjenice da monopol prezire umetnost (Teodor Adorno) i da se san o boljem sopstvenom životu neće ostvariti "spavanjem", oni koriste prednosti velikih monopolističkih sistema kakve imaju reklamne kompanije – poručuju iz Srpskog narodnog pozorišta.


Reditelj Majkl Vukadinović (Michael Vukadinovich)  završio je studije engleskog jezika, filozofije i novinarstva na Univerzitetu Lojola Merimonta, a doktorirao dramaturgiju na čuvenom Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), gde mu je i igrana prva predstava.

"Bilbord" je prvi put izveden u Njujorku 2007. godine. Na sceni SNP-a do sada su igrani Vukadinovićevi komadi "Efekti" (2009) i "Posetilac" (2010).

Detaljnije informacije o repertoaru i ulaznicama mogu se pronaći na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Spens novosadsko porodilište betanija bebe lisje servisne informacije elektrovojvodina bez vode novorođenčad opens 2019 isključenja struje isključenje vode sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija opens distrikt Novo naselje sahrane klinika za ginekologiju i akušerstvo policija Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija almaško groblje štrand jkp lisje bez struje novosađani gradsko groblje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja