SNP: U sredu svečana akademija povodom stogodišnjice smrti Lazara Dunđerskog

SNP: U sredu svečana akademija povodom stogodišnjice smrti Lazara Dunđerskog

Srpsko narodno pozorište odužuje se svom velikom dobrotvoru.

Svečana akademija posvećena stogodišnjici smrti Lazara Dunđerskog biće održana u sredu, 6. decembra, na sceni "Jovan Đorđević", s početkom u 19 sati, u Srpskom narodnom pozorištu.

Kako se navodu u pozivu, ovom Akademijom Srpsko narodno pozorište odužuje se svom velikom dobrotvoru koji je u jednom važnom istorijskom trenutku pomogao rad srpskog glumišta izgradivši ni manje ni više nego pozorišnu zgradu i ustupio je na korišćenje Srpskom narodnom pozorištu, uz simboličnu nadoknadu – za jednu forintu godišnje!

Zgrada je bila dika i ponos, izgrađena po nacrtima arh. Vladimira Nikolića i nalazila se u dvorištu sadašnjeg hotela "Vojvodina", nekadašnjeg hotela "Carica Jelisaveta", koji je bio u vlasništvu Lazara Dunđerskog. To pozorišno zdanje, nažalost, izgorelo je 1928. godine u požaru nakon predstave.

 

Lazar Dunđerski (1834-1917) bio je jedan od najbogatijih i najuticajnijih Srba Austrougarske monarhije. Bio je veleposednik, industrijalac, trgovac, vlasnik flote brodova, bankar... Svojim dobrotvornim radom pomagao je obrazovne i kulturne ustanove srpskog naroda, a oko sebe je okupljao najumnije glave onoga doba. Bio je mecena i podrška velikim ljudima poput Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Кostića, Paje Jovanovića...


Ulaz na Svečanu akademiju je slobodan i zainteresovani građani mogu preuzeti ulaznice na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta svakog radnog dana od 10 do 19 i subotom od 14 do 19 časova, najkasnije do 4. decembra.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan