"SNUS": Lako dostupna i opasna moda među srednjoškolcima u Srbiji

"SNUS": Lako dostupna i opasna moda među srednjoškolcima u Srbiji

Nije legalan, ali može lako da se nabavi i u Srbiji. Nije droga, a nije ni cigareta.

Reč je mlevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan, sve više ga koriste srednjoškolci, piše RTS.

Duvanski proizvod neobičnog imena – "Snus" može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda. Vlažni rezani duvan nalazi se zapakovan u malim vrećicama, a kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

Kako saznaje RTS,  ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije registrovan kod nas, a opet niko ne krije da ga prodaje.

Duvanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno – kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

Cena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara. Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom jeste na internetu, gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posledice koje može da izazove mogu da budu opasne po život.

Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina – navodi Pešić i dodaje:

Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina.

U Upravi za duvan su za RTS kazali da do sada kod nas ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahteva za takvu registraciju, kao i to da im nisu poznati uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duvan, a sadrže nikotin. Otkuda onda ovaj proizvod u slobodnoj prodaji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Šta nam rade

  pre 497 dana i 4 sata

  To je zlo koje se natapa u hemiji da bi dobilo određena svojstva.
  Kako preći naivce i uvesti ih u zavisnost, a da nisu svesni toga.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • napred nasi

  pre 496 dana i 12 sati

  Zivim u Skandinaviji i ovde snus koristi 50% ljudi.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Prijatan ti snus, Skandinavac

  pre 496 dana i 10 sati

  Živim u Srbiji, i ovde cigarete koristi veliki broj ljudi. Međutim, ti nesretni pušači ne znaju u kakve se sve tečnosti potapa duvan koji koriste. namena tih tečnosti nije zaštita zdravlja, već naprotiv izazivanje teže zavisnosti, tako da kada pokušaju da ostave taj duvan, to ide veoma teško.
  Svi znaju da je prosečna zarada jednog vozača E kategorije, po jednom većem tovaru i jednoj vožnji, od 1000 do 3000 evra. U to ulaze troškovi goriva i putarine, kao i trajekta.
  E, ako vam kažem da postoji konkretan slučaj, da je čovek plaćen 10.000 evra da doveze tovar od dve cisterne u jednu našu duvansku industriju u Srbiji, i da su mu prilikom te vožnje otvarane sve granične rampe unapred, odnosno nije zaustavljan od Francuske do duvanske industrije - onda će vam biti jasno koliko je "zdrava" takva tečnost, kao i šta sve ulazi u pluća pušača u Srbiji. Jednostavno, može im se da tako rade. Srbistan.

  Nažalost, narod je navikao na laži. Voli da ih čuje i umiri se, pa taman živeo još dva dana.
  Gornja priča vam je jednaka priči "irradiated food" kada je ukucate na Gugiju.
  Naći ćete sve same hvalospeve. Jer, to najviše odgovara mesarskom lobiju.
  A kakva je prava istina - biće vam jasno kada saznate da su Nemci prestali da zrače sokove,
  voćne sokove, iako za njih nema dokaza, za sada, da je takav postupak štetan.
  Ali, pametan čovek zna da ako se otvoren voćni sok ne pokvari za 10 dana, da to ne može biti zdravo za njega, kao ni za te bakterije ili gljivice.
  Nemci su to shvatili, i izbaciše Cobalt-60 kao i radioaktivno zračenje hrane iz postupka.

  Kao što rekoh, narod voli laži.

  Priča o snusu i 50% Skandinavaca je jednaka svim ostalim pričama o trovanju naroda.
  Laganom, neprimetnom, gde se sve moguće kontrole potplate da to ne budu.

  Oceni komentar:
  0
  5