Šodroš Survivor kamp poziva na akciju čišćenja Dunavca

Šodroš Survivor kamp poziva na akciju čišćenja Dunavca

Kamperi iz Šodroš Survivor kampa pozivaju sve Novosađane da se pridruže Akciji čišćenja Dunavca u subotu, 10. septembra, sa početkom u 11 časova. Akcija počinje okupljanjem u Šodroš Survivor kampu, odakle će se krenuti duž obale u sakupljanje otpada. Potrebno je poneti rukavice.

Ova akcija je deo šire međunarodne organizacije DonauCleanUp u kojoj je u prethodnih dve godine u čišćenju obala evropskih reka učestvovalo preko 30.000 volontera.

Budući da je Dunav međunarodna reka koja protiče kroz čak 10 evropskih zemalja, duž celog toka reke od izvora do ušća građani i građanke Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Bugarske su za sada prijavili učešće u zajedničkoj akciji, koja će se održati u isto vreme na preko 20 lokacija, kako bi zajednički oslobodili obale đubreta i podigli svest o važnosti upravljanja otpadom te ukazali na potrebu očuvanja obala i reka.

Podsećamo, na Šodrošu od 11. juna građani danonoćno kampuju kako bi sprečili devastaciju obale i seču šume, posvećeni očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog kraja uz Dunav.

Dunavac je rukavac Dunava, uz Šodroš I Ribarac pedstavljaju jedinstveno prirodno utočište sa urbanom šumom, samo na nekoliko kilometara od centra Novog Sada. Ovo područje Podunavlja, izuzetno je važno za Novi Sad. Identifikovano je kao prirodna odbrana grada od poplava i stanište za preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta. Osim toga, celo ovo područje Dunava sa svojom obalom, uključujući i Ribarsko ostrvo, označeno je kao ekološki koridor od međunarodnog značaja.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan