Solarna dolina: Energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore (FOTO)

Solarna dolina: Energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore (FOTO)

U novosadskom naselju Mišeluk u toku je izgradnja energetski efikasnog naselja "Solarna dolina".

Kako kaže investitor Nikola Džolev, u prvoj fazi izgradnje planirano je 10 stambenih jedinica i jedan poslovni objekat, a rok za realizaciju je jun 2017. godine.

U ovoj fazi gradiće se stambeni objekti (kuće u nizu) veličine od 80 do 160 m². Svaka kuća će imati garažu, pa su tako za sedam stambenih jedinica predviđene prizemne garaže u odvojenom objektu, dok su će preostale tri kuće imati garaže u suterenu samog objekta.

Džolev navodi da će se u drugoj fazi graditi 97 kuća, kao i dodatni poslovni objekti. Sagovornik eKapije dodaje da će u toj fazi biti izgrađeno 56 garaža. Naselje "Solarna dolina“ prostiraće se na ukupno 4,3 ha, te će nuditi dodatne sadržaje kao što su obdaništa, sportski i rekreativni tereni, trim staza, prodavnice i drugi komercijalni objekti.

Izvođač radova na ovom projektu je novosadska firma Termo-Inženjering. Osim ekskluzivne lokacije na padinama Fruške gore, projekat "Solarna dolina“ izdvaja se i po energetskim parametrima objekata. Naime, ovo naselje će se snabdevati energijom iz obnovljivih izvora uz pomoć solarnih kolektora i toplotnih pumpi. Prema rećima Nikole Džoleva, objekti se grade u B energetskom standardu. Cilj je, ističe, da se obezbedi veći komfor stanara, kao i niži troškovi eksploatacije objekata.

– Za stan od 80 m² novosadskog naselju Mišeluk u toku je izgradanja energetski efikasnog naselja "Solarna dolina“. Kako za eKapiju kaže investitor Nikola Džolev, u prvoj fazi izgradnje planirano je 10 stambenih jedinica i jedan poslovni objekat, a rok za realizaciju je jun 2017. godine u „Solarnoj dolini“ može da se ostvari godišnja ušeda od 900 do 1.000 EUR, u poređenju sa objektom iste kvadrature koji je priključen na sistem daljinskog grejanja – kaže Džolev. Kuće u "Solarnoj dolini“ imaće centralno podno grejanje, a usluge grejanja, hlađenja i održavanja objekata preuzeće specijalizovana firma. Svaki stan imaće merače potrošnje vode i toplotne energije, dok će se toplotna podstanica nalaziti u poslovnom objekatu.

Kako navodi investitor, kuće u drugoj fazi gradnje će biti sa ravnim zelenim krovovima, a dodatno će uz privatna dvorišta postojati ograđeni prostor za biobašte. Stanovnici naselja "Solarna dolina“ će, dakle, moći da uzgajaju povrće i voće, kombinujući savremen način života sa pogodnostima lokacije izvan gradskog centra.

Cena stanova u prvoj fazi izgradnje iznosi 860 EUR po m², plus PDV.

Izvor: http://www.građevinarstvo.rs

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad betanija klisa bez vode novosadski sajam Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje bebe Isključenje struje jkp novosadska toplana bez struje isključenje vode novorođenčad novosadska policija servisne informacije novosađani promenada elektrovojvodina matičar novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad detelinara