SPANS: Uznemirujuće scene iz Pojoprivredne škole u Futogu (FOTO i VIDEO)

SPANS: Uznemirujuće scene iz Pojoprivredne škole u Futogu (FOTO i VIDEO)

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS obaveštava javnost da je u proteklih nekoliko dana došlo u posed više uznemirujućih snimaka i fotografija koji su nastali u štali Poljoprivredne škole iz Futoga u kojoj đaci (pojedinih smerova) obavljaju praktičnu nastavu.

Dodaju da su nakon objave na svojim društvenim mrežama dobili još nekoliko svedočenja i snimaka u kojima se vidi, u najmanju ruku, "nehuman odnos koji u ovoj školi imaju prema životinjama na kojima se izvodi praktična nastava, a koji često dovodi životinje u patnju, a neretko i u smrt".


Kako se ruše snovi i kako se obrazuju budući veterinari i veterinarski tehničari?
 

Iz SPANS-a navode da su ih kontaktirali učenici Srednje poljoprivredne škole Futog koji više nisu mogli da svedoče paklu kroz koji u ovoj školi prolaze životinje koje tamo žive i koriste se za praktičnu nastavu. Dobili su i nekoliko video snimaka i fotografija koje tome svedoče. 

Na videu koji smo objavili nalazi se mrtva svinja. Uginula tokom prasenja u svinjcu  prošle subote. Zatekli su je učenici u ponedeljak u alatnici, prebačenu sa svojim mrtvim prasetom pored nje. Krv je bila svuda oko leševa. Do ponedeljka je ležala tako i "dočekala" đake. Neki od njih su bili šokirani, a neki su već i oguglali. Po svedočenju učenika, jedan od profesora je u nekom momentu rekao đacima da je iznesu ispred i tamo je ležala do dolaska Zoohigijene – pojašnjava volonterka Spansa Milena Brkljačić i dodaje: 

Na drugom videu koji smo objavili je krava koja danima leži nepokretna u štali jer, kako kažu učenici, najverovatnije nije dobila potrebnu terapiju nakon teljenja. Dobili smo i objavu jedne učenice na kojoj se vidi da je ista, stara krava, veštački osemenjena...Ne može da ustane i navodno se čeka da ugine da bi je odneli u klanicu. To su glasine koje kruže po školi. Tele je samo u boksu pored, a ona sirotica leži i pati i pomoći nema. 


Učenica kaže da je pitala zbog čega se bolesna krava ne uspava ako joj nema pomoći i dobila odgovor: "Da li ti misliš da škola ima para?" 

Pitamo se ko i kako obrazuje buduće veterinarske tehničare i buduće veterinare? Ko ih uči empatiji, želji da po svaku cenu spasiš život dok još uvek ima nade? Ko ih uči da bi svaki živi stvor trebalo da ima dostojanstven život i dostojanstvenu smrt? Ko ih uči da rade po važećim propisima koji uređuju njihovu profesiju i minimalne standarde po kojima bi trebalo da postupaju? Zakonu o dobrobiti životinja i Zakonu o veterinarstvu – pitaju iz SPANS-a. 

Oni naglašavaju da nisu samo te dve životinje problem, da su dobili i fotografije premršavih svinja, uz tvdnje učenika koji su ih kontaktirali da je "situacija sa životinjama u školi katastrofalna". 


Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS poslalo je Veterinarskoj inspekciji Južnobačkog okruga zahtev za hitan inspekcijski nadzor.

Dobili smo informaciju da je predmet zaveden i da je predat inspektoru na postupanje. Sada je sve na njima. Očekujemo da urade sve što je u njihovoj nadležnosti. Nadamo se da će tako biti – poručuju i dodaju da su o ovom slučaju mejl poslali i ministru prosvete Branku Ružiću.
 

Reakcije đaka, roditelja i ponekog zaposlenog 

Nakon što su u subotu uveče na svojoj Fejbuk stranici i na Instagram profilu objavili saznanja do kojih su došli i video snimke, iz SPANS-a kažu da je krenula lavina reakcija, komentara i poruka koje su im stizale u inboks i u kojima bezmalo svi potvrđuju navedene tvrdnje. Dobili su još video snimaka i fotografija drugih životinja koje su preminule u mukama.

Neki od bivših i sadašnjih đaka kažu da su se žalili profesorima koji su rekli da ne mogu ništa da učine, neki su pokušavali da spasu pojedine životinje koje su se mučile pred njima, moleći nastavnike da ih što pre uspavaju, čuli smo i o nehumanom odnosu prema napuštenim psima koji su se pojavili u blizini škole, a učenica koja je udomila jednog od njih još uvek pati što nije mogla da pomogne drugima... – navode volonteri ovog udruženja i podsećaju da je većina učenika koji su, podvlače, maloletni, ako imaju saosećanja u sebi, sigurno pretrpeli stres i patnju zbog svega što su videli. 


Za kraj, kažu, najviše ih je porazila izjava učenice koja im se javila porukom: 

Ja samo znam da nijedan ljubitelj životinja ne bi trebalo da upisuje ovu školu. 

Uz želju da će se situacija u Poljoprivrednoj školi u Futogu popraviti, zahvaljuju se i čestitaju deci, mladim ljudima, koji nisu okrenuli glavu i koji su progovorili. 

Time su dokazali svoju humanost koja je jedan od preduslova da postanu dobri veterinari – zaključuju iz SPANS-a.

Naša redakcija poslala je pitanja u vezi sa ovim slučajem na adresu Poljoprivredne škole.

Oceni vest:
26
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemam pravih reči za pokoj srpske stoke

  pre 81 dan i 5 sati

  Krajnje je vreme da pozovemo Vučića u spas, u Futog.
  Jer, ova zemlja cveta u svemu, vidim u vestima i po portalima.
  A ove nam životinje i ne trebaju, jer nas EU voli i oni će nas kompletno hraniti.
  Pa, da.

  Oceni komentar:
  4
  23
 • Gagi

  pre 80 dana i 18 sati

  Pitati direktora i upravni odbor gde je novac, profesori cute i rade koliko mogu a po neki da i otkaz jer ne moze da gleda nepravdu.
  Tuga.

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Новосађанка

  pre 80 dana i 15 sati

  Ишла сам у Пољопривредну школу у Футогу 1987- 1989 год.овако нешто није могло да се деси. Било је доста крава, свиња и оваца. Видим да је сад празно.

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Ima Resenja

  pre 80 dana i 9 sati

  Neka ovi iz SPANSa daju koji dinar i pomognu skolu. Dajte par hiljada evra da djaci i skola kule par goveda i svinja i naravno hrane.. Sta? Oops? Vi se ne bavite time? Vec samo internet zastitom... Pih, ko da sam znao..

  Oceni komentar:
  3
  6