Specijalizovana IT odeljenja u Karlovačkoj i u gimnaziji u Temerinu

Specijalizovana IT odeljenja u Karlovačkoj i u gimnaziji u Temerinu

U osvnovnim školama širom Srbije danas je organizovan info-dan za učenike i učenice završnih razreda, u okviru kojeg su ih profesori informatike i predstavnici IT industrije upoznali sa nastavnim programom  specijalizovanih IT odeljenja koja će od naredne školske godine biti otvorena u više gimnazija u zemlji.

Prezentaciji u Osnovnoj školi "Svetozar Marković Toza" u Novom Sadu prisustvovali su i roditelji učenika te škole koji rade u IT sektoru, te su na tu temu podelili iskustva sa budućim srednjoškolcima.

- Informacione tehnologije svi koristite i sa računarima ste svi upoznati, a gimnazijsko IT odeljenje predstavlja specijalizovano odeljenje za učenike sa izraženim sklonostima za računarstvo i informatiku. Prednost tih odeljenja je to što će učenici ovladati osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja i razumeće računarske mreže, a pored mnogih specifičnih računarskih kompetencija, posebno je važno istaći to da će biti osposobljeni da efikasno koriste programiranje, rad sa bazama podataka i rešavanje različitih problema u daljem obrazovanju i profesionalnom radu – objasnila je profesorka informatike i računarstva Olgica Rikanović

Prijave za upis u IT odeljenja primaće se do 14. maja, a prijemni ispit zakazan je za 3. jun i biće organizovan u 14 većih gradova u Srbiji, u kojima su sedišta školskih uprava. Na prijemnom će kandidati polagati samo matematiku i to zadatke srednjeg i naprednog nivoa, tako da će moći da ga spremaju iz postojećih zbirki za pripremu polaganja završnog ispita, prenosi "Dnevnik".

Posle ovog prijemnog, zajedno sa ostalim malim maturantima, i kandidati za IT odeljenja u gimnazijama moraće da polažu završni ispit sa testovima iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanim.

Onlajn obuka za zainteresovane osmake, kao i sve potrebne informacije, mogu se pronaći na sajtu Ministarstva prosvete.

Na teritoriji Novog Sada, specijalizovano IT odeljenje već postoji u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", a od školske 2018/2019. godine oformiće se i u Karlovačkoj gimnaziji, kao i u gimnaziji u Temerinu.

U okviru novog smera učenici će, osim tradicionalnih gimnazijskih predmeta, imati i informatičke - programiranje, primenu računara, objektivno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme i veb programiranje, koji će tokom četvorogodišnjeg školovanja biti zastupljeni sa čak 932 časa. Odeljenja će imati najviše 20 učenika, što će omogućiti kvalitetniji rad.


Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan