SPEKTAKL U NAJAVI: Plesna akademija iz Pekinga 18. januara u SNP-u (FOTO & VIDEO)

SPEKTAKL U NAJAVI: Plesna akademija iz Pekinga 18. januara u SNP-u (FOTO & VIDEO)

Na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta Novosađani će sledećeg četvrtka moći da uživaju u klasičnom kineskom plesom "Fen mo".

Kako navode iz SNP-a, više od 30 učesnika Plesne akademija iz Pekinge, koja je jedna od najprestižnijih plesnih škola u svetu, u živopisnim scenama prikazaće život pokretima kroz jedinstvenu formu estetike kineskog slikarstva.


"Fen mo" u potpunosti koristi tradicionalne elemente, kao što su "dah", "štule", "kosa", "rukavi", "mač", "lepeza", "suncobran" i "suknja", da bi preneo osećanja poput privrženosti, izuzetnosti, zaljubljenosti, žaljenja, tuge, opuštenosti i ljubavi u kineskom duhovnom svetu, a koja su sastavni deo istorijskog i kulturnog pamćenja i prenošenja klasičnog kineskog duha na nove generacije.


Ples je inspirisan izrekom – "Ako slikar može dočarati pet boja samo korišćenjem mastila, smatramo da je uhvatio suštinu. Ali, ukoliko je slikarov um usmeren na tih pet boja, suština će mu izmaći".

Plesna akademija u Pekingu, osnovana 1954. godine, predstavlja ekskluzivnu instituciju visokog obrazovanja u oblasti plesa u Кini.


Gostovanje, čiji je početak najavljen za 20 časova, realizuje se u saradnji sa Ministarstvom kulture Narodne Republike Кine, ambasadom NR Кine u Srbiji, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnim pozorištem u Beogradu i Srpskim narodnim pozorište.


Ulaznice su u prodaji, a za kupovinu važe svi popusti – 50% za penzionere i studente, 20% za organizovane posete. Ipak, iz SNP napominju da je zbog velikog interesovanja Novosađana za ovaj spektakl ulaznica ostalo još vrlo malo.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan