SPEKTAKL U  NAJAVI: Svetlosna projekcija na otvaranju nove fasade Galerije Matice srpske

SPEKTAKL U NAJAVI: Svetlosna projekcija na otvaranju nove fasade Galerije Matice srpske

Završetak radova na obnovi fasade i početak obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerije Matice srpske biće obeleženi svečanošću sa specijalnom svetlosnom projekcijom na Trgu galerija, u četvrtak, 1. juna, s početkom u 20.21 sat.

Program svečanosti pripremljen je u saradnji s Akademijom umetnosti u Novom Sadu i obuhvatiće umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, uz izvođenje muzičkih kompozicija studenata Akademije.

Projekcija je rad autora profesora Srđana Radakovića i akcentuje dvadesete i tridesete godine dvadesetog veka, praveći sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.

POSLEDNJI KORAK NA UREĐENJU ZGRADE: U godini obeležavanja svog jubileja – 170 godina od osnivanja – Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana. Nakon samo šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu. Ovaj poslednji korak, kojim se zaokružuju višegodišnji radovi na uređenju zgrade Galerije, usledio je posle adaptacije suterena, uvođenja savremenog protivpožarnog sistema i proširenja prostornih kapaciteta za depoe i konzervatorske radionice 2015. godine i zamene krovnog pokrivača i uređenja depoa na trećem spratu tokom 2016. godine. Obnovom fasade krunisan je desetogodišnji rad na rekonstrukciji i modernizaciji zgrade i transformaciji ustanove. Istovremeno, prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode isključenja struje novorođenčad matičar novi sad raspored sahrana novi sad Bukovac bebe sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad štrajk poštara klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje vremenska prognoza novi sad astrologija horoskop betanija obustava rada elektrovojvodina servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez vode bez struje štrajk u pošti dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje novosađani novosadsko porodilište pošte srbije zodijak