SPEKTAKL U  NAJAVI: Svetlosna projekcija na otvaranju nove fasade Galerije Matice srpske

SPEKTAKL U NAJAVI: Svetlosna projekcija na otvaranju nove fasade Galerije Matice srpske

Završetak radova na obnovi fasade i početak obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerije Matice srpske biće obeleženi svečanošću sa specijalnom svetlosnom projekcijom na Trgu galerija, u četvrtak, 1. juna, s početkom u 20.21 sat.

Program svečanosti pripremljen je u saradnji s Akademijom umetnosti u Novom Sadu i obuhvatiće umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, uz izvođenje muzičkih kompozicija studenata Akademije.

Projekcija je rad autora profesora Srđana Radakovića i akcentuje dvadesete i tridesete godine dvadesetog veka, praveći sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.

POSLEDNJI KORAK NA UREĐENJU ZGRADE: U godini obeležavanja svog jubileja – 170 godina od osnivanja – Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana. Nakon samo šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu. Ovaj poslednji korak, kojim se zaokružuju višegodišnji radovi na uređenju zgrade Galerije, usledio je posle adaptacije suterena, uvođenja savremenog protivpožarnog sistema i proširenja prostornih kapaciteta za depoe i konzervatorske radionice 2015. godine i zamene krovnog pokrivača i uređenja depoa na trećem spratu tokom 2016. godine. Obnovom fasade krunisan je desetogodišnji rad na rekonstrukciji i modernizaciji zgrade i transformaciji ustanove. Istovremeno, prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

smanjen pritisak vode OK Vojvodina Spens Daško i Mlađa lisje novorođenčad havarija na vodovodu elektrovojvodina almaško groblje bez vode isključenja struje memorijal velikana jkp lisje raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište radosne vesti gradsko groblje bez struje odbojka bebe vremenska prognoza servisne informacije novi sad servisne informacije Voša Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad vodovod betanija groblje