Spens i "Stan": Bivšim radnicima isplaćuju milione i vraćaju ih na posao

Spens i "Stan": Bivšim radnicima isplaćuju milione i vraćaju ih na posao

Dve gradske firme moraće da plate ukupno 16,5 miliona dinara bivšim radnicima i da ih zaposle za stalno.

Naime, iako je predviđeno da ova preduzeća smanje broj zaposlenih u ovoj godini, to se neće dogoditi zbog sudske presude da se osmorica spasilaca vrate na Spens, dok je u "Stan" već stiglo pet bivših radnika, a još toliko ih čeka da dobije sudsku presudu.
 
Spens će po radniku platiti 500.000 dinara, a "Stan" će za zaostale plate i doprinose za četiri godine po radniku izdvojiti oko 2,5 miliona dinara, odnosno12,5 miliona ukupno. 
 
U Spens se vraćaju spasioci koji nisu bili u radnom odnosu, nego su radili preko studentske zadruge, ali ih je bivši direktor Žarko Mićin ostavio na poslu i tri meseca po isteku ugovor jer nije raspisao novi tender. Sadašnji direktor Spensa Aleksandar Šukić kaže da ne zna šta se tačno tada dešavalo, ali da je zakon jasan.
 
- Ako osoba posle isteka ugovora još sedam dana dolazi na posao, automatski mora da se zaposli na neodređeno. Tako smo na osnovu presude suda dužni da zaposlimo ljude. Jedan je već došao na posao, a tuže nas još sedmorica koji uskoro treba da se vrate, poručuje Šukić.
 
Ovom presudom preduzeće će probiti masu zarada i prekršiti odluku o zabrani zapošljavanja, jer Spens sme da ima 226 radnika, a trenutno ih je 224.
 
U "Stanu" već imaju višak od 110 zaposlenih, jer je po planu rada za ovu godinu predviđeno 137 radnika, a ima ih 250. Radnici se boje da će plate početi ponovo da kasne jer se masa zarada računa za njih 137. 
 
- Sindikat je upozoravao tadašnjeg direktora da nema razloga za otkaze i da prekršaji koji su napravili nisu dovoljni za prekid radnog odnosa, te da će firma morati da im nadoknadi sve zarade i vrati ih nazad, ističe predsednik Sindikata "Nezavisnost" iz "Stana" Zoran Bugarski.
 
Iz ovog preduzeća su poručili da je predlog izmene plana poslovanja "Stana" u vezi sa masom zarada i brojem zaposlenih pripremljen, te da bi trebalo da bude na dnevnom redu prve naredne sednice Skupštine grada.
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan