Split: Zbog grafita "Smrt fašizmu" uhapšen na Dan pobede

Split: Zbog grafita "Smrt fašizmu" uhapšen na Dan pobede

Policijska patrola prekinula nekolicinu aktivista koji su u nameri da obeleže Dan pobede nad fašizmom napisali poznati grafit

Splićanin Jovan Grkinić uhapšen je jutros zato što je sa još nekoliko osoba ispisao grafit "Smrt fašizmu – sloboda narodu", na mestu na kojem je ista poruka stajala i 1943. godine kada su Nemci ulazili u grad.

Regionalna N1TV je prenela da je policijska patrola prekinula nekolicinu aktivista, u nameri da obeleže Dan pobede nad fašizmom, te da na istom mestu evociraju sećanje na slavnu antifašističku prošlost Splita.

Grkinić je po izlasku iz policije, gde je proveo nešto više od tri sata, za tu TV ispričao da su mu u policijskoj stanici sasuli pravu salvu uvreda i nipodaštavanja Dana pobede nad fašizmom i veličanja NDH: "Koji antifašizam, to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji, treba obeležiti 10. april, a ne Dan pobede nad fašizmom, to više niko ne slavi..., budi sretan da nisu naišli branitelji, jer bi se loše proveo... Jezivo jezivo, strašno", naveo je autor grafita, koji najavljuje da će podneti žalbu Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvo ponašanje policije.
 

Grkinić kaže da se ne boji napada zbog toga, usprkos činjenici da Splićani znaju ko je on i neće mu biti prvi put da će mu pretiti i terati ga u Srbiju.

- Ja ne mogu drugačije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan, rekao je Grkinić, dodavši da ako Grad bude insistirao na njegovom progonu, to će biti užasno.

- Krivična prijava policije ide Gradu Splitu koji odlučuje da li će protiv mene podneti predlog za krivični progon, jer je reč o krivičnom delu koje se procesuira na predlog vlasnika bedema Kornaro, naveo je ovaj Splićanin.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu Newsweeka

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod bebe bez vode protest Isključenje struje betanija MUP policija sahrane novi sad novorođenčad isključenje vode horoskopski znaci mup novi sad isključenja struje dnevni horoskop matičar novi sad novosadsko porodilište horoskop RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad novosađani vremenska prognoza novi sad