Spojen deo Žeželjevog mosta

Spojen deo Žeželjevog mosta

Predsednik Pokrajinske vlade izjavio je da je od danas, 7. septembra, deo konstrukcije Žeželjevog mosta sa petrovaradninske strane spojen sa centralnim stubom.

- To je dobra i važna vest, deo simbola novog budućeg Žeželjevog mosta – rekao je Igor Mirović.

On je objasnio da će početkom oktobra i konstrukcija sa novosadske strane takođe biti spojena sa centralni stubom mosta, nakon čega se oslobađa gradilište sa obe strane, te će radovi biti intenzivirani.

Plan je, istakao je Mirović, da do januara bude uspostavljen železnički saobraćaj, a da kompletan saobraćaj i potpuno završen most bude predat Novosađanima u rano proleće.

- Tu više nema problema, bilo je nekoliko nedelja kašnjenja, ali zadovoljni smo – rekao je Mirović za RTS.

Procenjuje se šteta uzrokovana sušom

Igor Mirović je izjavio da se vode intenzivni razgovori sa Ministarstvom poljoprivrede o merama za pomoć poljoprivrednicima zbog štete uzrokovane sušom i da očekuje da se do kraja ovog ili početkom narednog meseca izađe sa merama.

- Na ministru je inicijativa, mi ćemo pomoći merama koje su u nadleznosti Pokrajinske vlade. Moramo da sagledamo razmere i procenimo štetu i verujem da ćemo krajem septembra i početkom oktobra izaći sa stavovima i mehanizmima koje Pokrajinska vlada ima u sklopu mera resornog ministarstva –rekao je Mirović za RTS.

U pokrajini se, dodaje, razmišlja o tome da se deo naknada, kada je reč o vodnim doporinosima koje naplaćuju Vode Vojvodine, umanji ili da se otpišu kamate, ali ističe da je još uvek rano govoriti o merama.

- Biće to čitav sklop mera koje prioprema nadležno ministarstvo i uveren sam da će to biti ozbiljne mere koje će u značajnoj meri nadomestiti štetu – rekao je on i dodao da je šuša bila velika, ali ne u drmaatičnim razmerama, poput one iz 2012. godine.

Mirović je istakao da je deo novca, nakon rebalansa pokrajinskog budžeta, predviđen za nove investicije.

Raspisan je konkurs, koji traje do 20. septembra, na koji sa projektima mogu da se jave lokalne samouprave.

- Sve snage u Vojvodini usmeravamo u razvoj lokalnih samouprava, infrastrukturne projekte, u saobraćajne investicije, u oblasti snadbevanja vodom u opštinama gde je stanje nezadovoljavajuće, poput Kovačice, gde počinje izgradnja fabrike vode – rekao je Mirović.

Dodao je da bi krajem oktobra trebalo da budu potpisani i prvi ugovori.

Kada je reč o najznačajnijom investiciji, izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume, Mirović kaže da je taj posao u rukama Vlade Srbije.

- Mi smo pripremili sve što je potrebno i to jedini posao u Srbiji koji u ovom trenutku ima potpuno spremnu projektnu dokumentaciju. Očekujemo da za godinu ili dve, kada se završi Koridor 10 i kada završimo poslove na Koridoru 11, to bude jedan od prioriteta – rekao je Mirović.

On je najavio i izgradnju objekta u kampu "Letenka", koja bi trebalo da počne sledeće godine, a koji će moći da koristi više od 300 dece, a pre svega mladi sportisti, i to tokom cele godine, za učenje, odmor, rekreativnu nastavu...

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan