SPOLJNA TRGOVINA: Vojvodina najveći izvoznik u Srbiji

SPOLJNA TRGOVINA: Vojvodina najveći izvoznik u Srbiji

U zavisnosti od valute u kojoj se računa, spoljnotrgovinska razmena Srbije sa svetom je lane i porasla, ali i opala: u evrima je došlo do skoka, a u dolarima do pada.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je prošle godine 6,7 odsto, na 28,42 milijardi evra, a plasman naše robe na svetsko tržište rastao je brže nego uvoz sa svetske pijace, pokazuju konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz robe je skočio 7,9 procenata, na 12,04 milijardi evra, a uvoz 5,8 odsto, na 16,38 milijardi, tako da je deficit iznosio 4,34 milijarde evra, što je povećanje od 0,3 procenta u poređenju s 2014. godinom. Međutim, izraženo u dolarima, ukupna robna razmena sa svetom u 2015. pokazuje pad od 10,9 odsto, na 31,58 milijardi dolara, što je rezultat jačanja američke valute, kako u odnosu na dinar, tako i u odnosu na evro. U dolarskom znaku, izvoz je bio vredan 13,37 mililijardi, što je pad od 9,9 odsto u poređenju s prethodnom godinom, a uvoz je iznosio 18,21 milijardi dolara i bio je 11,6 procenata manji. Deficit je težio 4,83 milijarde dolara, što predstavlja smanjenje od 16,1 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 73,5 procenata sa 72,1 odsto godinu ranije.

Najveće učešće u izvozu imao je region Vojvodine (32,2 odsto) , ispred Šumadije i zapadne Srbije (28,9) i Beogradskog regiona (22,8), dok je u uvozu prednjačio Beogradski region s udelom od 43,6 odsto i Vojvodina (28,2). Najveći izvoz, pojedinačno, realizovan je na tržišta Italije (2,16 milijarde dolara), Nemačke (1,67 milijardu), Bosne i Hercegovine (1,17 milijardu), Rumunije (745 miliona) i Ruske Federacije (724 miliona dolara).

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Dnevnika"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje sahrane novi sad matičar novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad bez struje horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje bebe Dom zdravlja Novi Sad dnevni horoskop elektrovojvodina zodijak bez vode betanija novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad Nebojša Stefanović vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad