Spomen obeležje žrtvama požara u Kontrastu

Spomen obeležje žrtvama požara u Kontrastu

Četiri godine posle pogibije šest mladih ljudi u požaru u novosadskoj diskoteci Kontrast, danas je na tom mestu, u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića, otkriveno spomen obeležje.

Vučević je tom prilikom rekao da se prvog dana aprila, pre četiri godine desila velika tragedija u kojoj su izgubljeni mladi životi, istakavši da se nada da se tako nešto više nikada nikome neće dogoditi, na bilo kojem mestu u bilo kojem gradu. 

- Nema reči koje bi bile prikladne da se na pravi način izrazi saosećanje sa porodicama žrtava. Ovo je četvrti u nizu tragičnih događaja vezanih za stradanje u požaru u javnim objektima u Novom Sadu i opomena za celo društvo. Grad Novi Sad je doneo nove odluke koje definišu rad ugostiteljskih objekata i njihovu kontrolu - rekao je Vučević.  

On je istakao da je Grad Novi sad bio partner u promociji i usvajanju Tamarinog zakona o protivpožarnoj zaštiti i da ulaže u prevenciju, ne samo, kako je naglasio, kroz zakone i odluke, već i kroz edukaciju. 

- Nije dovoljno samo doneti zakon, čak ni sprovoditi ga i primeniti, već je pitanje mnogo šire, reč je o delovanju na celokupnu društvenu svest, iako protivpožarna zaštita nije u nadležnosti Grada, mi na više načina,  direktno i indirektno pomažemo, i kroz opremanje Vatrogasne brigade i kroz štampanje edukativnih publikacija, putem edukacija i razgovora, sugestijama koje upućujemo republičkim organima na tu temu - rekao je Vučević. 

Otac nastradale Tamare Miladinović, Branko, rekao je da je to spomen-obeležje jedinstveno u Srbiji i da je rad mlade arhitekte koja je kroz ovaj izraz stepenica do kojih se ne može doseći, poslala poruku da ko god pogleda u ove stepenice veruje samo sebi i svojim očima.

- Ovo je večita opomena da se slična nesreća nikada nikome ne desi i da se ni jedna porodica više ne zavije u crno. Četiri godine su prošle, a nama roditeljima je najteže, kao da se juče sve dogodilo - rekao je Branko Miladinović.

Spomen obeležje, čiji je autor arhitekta Ivana Sovilj, je predstavljeno kroz model protivpožarnog stepeništa koje je sagledivo u prostoru, bez mogućnosti da mu se pristupi u smislu korišćenja, a na njemu se nalazi i spomen ploča kvadratnog oblika na kojoj je ispisan tekst u kome se kaže da su na tom mestu 1. aprila 2012. godine u požaru u diskoteci "Kontrsta stradali, pa se navode imena petoro nastradalih, a nakon toga stoji poruka "Ova tragedija je večita opmena društvu da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi". 

Samo stepenište je standardnih dimenzija, nosi ga konstrukcija od čeličnih profila, visine 7 metara, a u osnovi zauzima površinu 2,5 x 4,1 metra. Veze između elemenata ostvarene su postupkom varenja kako bi se naglasio skulptorski karakter konstrukcije. Čelična konstrukcija je ofarbana u crveno zbog stava koji rad objašnjava, kao i zbog ideje da se istakne.

Prema planskoj dokumentaciji, u neposrednom okruženju postavljenog spomenika,  predviđena je pešačka i  biciklistička staza, a samo spomen obeležje će se naći u ozelenjenom prostoru sa drvoredom.

U tragediji koja se dogodila u diskoteci "Kontrast" pre četiri godine živo su izgubili Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan