Spomenik jermenske porodice Čenazi vraćen ispred "Pupinove palate"

Spomenik jermenske porodice Čenazi vraćen ispred "Pupinove palate"

Stara grobnica jermenske zajednice koja je pre tri godine uklonjena zbog izgradnje zdanja koje je uzburkalo novosadsku javnost, vraćena je danas na Bulevar Mihajla Pupina.

Iako su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture povratak spomenika najavljivali još u septembru, to se desilo tek sad. Spomenik je restaurisan, a prostor oko njega je parterno uređen. Inače, spomenik porodice Čenazi je poslednje kulturno dobro koje podseća na jermensku zajednicu u Novom Sadu i na jermensku crkvu srušenu šezdesetih godina prošlog veka.

Podsećamo da su veći deo javnosti i struka negodovali zbog izgradnje trinaestospratnice u centru grada, a bilo je i protesta građana. Osim što su se bunili zbog uklanjanja pomenutog spomenika,građanima se nije svidela ideja o rušenju zgrade koja se tu nalazila, a bila je zaštićena kao spomenik od kulturno istorijske važnosti. 


Zgrada Komunalne banke je nestala s lica zemlja, a spomenik je ipak preživeo. Na sajtu grada Novog Sada o ovom spomeniku piše sledeće:

– Nadgrobni spomenik jermenske porodice Čenazi sačuvan je u centru grada, u neposrednoj blizini kamenom obeleženog gabarita nestale Jermenske crkve. Danas predstavlja najneobičniji motiv opstao u savremenom arhitektonskom okruženju. Postavljen je 1790. godine i nekada je bio u porti ove crkve. Kako je crkva 1963. srušena, a groblje uništeno, nadgrobni spomenik porodice Čenazi predstavlja jedini autentični jermenski spomenik na teritoriji grada, koji svedoči o njihovom bitisanju u Novom Sadu. Radio ga je nepoznati kamenorezac od ružičastog kamena u obliku kubusa.Spomenik je utvrđen za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan