Spomenik Kralju Petru I menja izgled Trga republike

Spomenik Kralju Petru I menja izgled Trga republike

Na sajtu Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) objavljen je tender za izradu idejnog rešenja spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću, koji će biti postavljen krajem godine.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, procenjena vrednost usluge izrade idejnog rešenja spomenika iznosi 12 miliona dinara bez PDV-a, a u uslovima konkursa se navodi da ponuđač uz redovnu dokumentaciju za tender treba da dostavi i trodimenzionalni model spomenika kralja na konju visine od 80 do 100 centimetara.

- Zahvaljujući podacima iz predmeta o podizanju spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu Slobode 1938. godine, saznajemo da su gradski oci, između ostalog, rešili i da se odustane od projekta podizanja spomenika Oslobođenju i ujedinjenju Vojvodine sa Srbijom, a da spomenik kralju Petru treba da predstavlja ujedno i spomen vladaru ali i spomen Oslobođenju i ujedinjenju iz 1918. godine. Zbog složene unutrašnjo-političke situacije i izbijanja Drugog svetskog rata ovaj projekat nije realizovan. Uzevši sve ovo u obzir, spomenik kralju Petru nije spomenik jednoj ličnosti, jednom nosiocu krune, jednom vladaocu, već je to spomenik jednoj velikoj nacionalnoj ideji i spomenik jednoj velikoj istorijskoj epohi, zbog čega Odbor za postavljanje spomenika kralju Petru isključivo zahteva da izgled spomenika mora biti urađen u realističkom prikazu kako bi se zadovoljila umetnička forma epohe u kojoj je kralj živeo ali i kako bi se na dostojan način ukazalo poštovanje prema njegovom liku i delu. – kaže se u dokumentaciji tendera, te navodi da je rok za izradu idejnog rešenja 7. jul.

Takođe, prema predlogu Zavoda za zaštitu istorijskih spomenika Grada Novog Sada, tenderom je predviđeno da konj i kralj budu načinjeni od bronze, a postament od mermera i da gledaju ka Vladičanskom dvoru. Na postamentu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane, i to na južnoj "Petar I Krađorđević 1844-1921", severnoj "Kralj Srbije 1903-1918", na zapadnoj (prednjoj strani) biće grb Kraljevine Srbije a sa istočne "Ruma 24. novembar 1918. – Novi Sad 25. novembar 1918". Oko spomenika će biti postavljena podna rasveta.

O pobedničkom rešenju na kokursu će odlučivati žiri koji čine direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, docent Akademije umetnosti Nikola Macura, zamenica predsednika Skupštine grada Branka Bežanov i direktor "Urbanizma" Dušan Miladinović, dok su dvojica zamenika članova žirija predsednik Matice srpske Dragan Stanić i zamenik predsednika Saveta za kulturu Nikola Jovančević.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Geza Lennert

  pre 981 dan i 12 sati

  Oće promeniti i ime trga? Zvuči malko blesavo da KRALJ stoji na trgu REPUBLIKE...

  Oceni komentar:
  0
  0