Spomenik kralju Petru u Novom Sadu biće gotov do 22. novembra

Spomenik kralju Petru u Novom Sadu biće gotov do 22. novembra

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću na novosadskom Trgu republike treba da bude završen do 22. novembra ove godine. Posao izlivanja spomenika na javnoj nabavci dobila je livnica "Jeremić" iz Beograda, prenosi "Blic".

Ova, inače najstarija, livnica u Srbiji, osnovana još 1927. godine, pobedila je na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije sa cenom od 12.000.000 dinara za čitav posao, bez PDV-a.

Po ugovoru koji je potpisan livnica "Jeremić" ima zadatak da do 22. novembra odlije kalup iz segmenta, izradi voštani model, odlije ga u bronzi, obradi, patinira i dopremi do Trga republike. Ovaj datum jasno govori da spomenik mora da bude gotov do obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata. Tako će Novi Sad dobiti spomenik kralju na trgu koji slavi republiku, prenosi "Blic".

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • bubi

  pre 2093 dana i 8 sati

  Kralj Petar I Karadjordjevic zasluzuje bez pogovora spomenik u Novom Sadu. Samo je mesto ironicno pogresno. Staviti Kralja na Trg Republike

  Oceni komentar:
  0
  2