Sport za sve uzraste

Sport za sve uzraste

Skoro da ne postoji segment čovekovog duha i tela na koje plivanje ne utiče blagotvorno...

Skoro da ne postoji segment čovekovog duha i tela na koje plivanje ne utiče blagotvorno...

Poznato je da nema zdravlja bez fizičke aktivnosti, ali većini nije lako da odabere odgovarajuću. Međutim, postoji sport koji podjednako odgovara osobama svih uzrasta, blagotvoran je i opušta a ne dovodi do povreda. U pitanju je, naravno, plivanje, koje je ljudima urođena refleksna radnja. Bebe instinktivno izvode pravilne pokrete u vodi jer ne osećaju strah.

Iako se za blagodeti plivanja zna od davnina, tek je u 20. veku, sa izgradnjom bazena postalo masovna aktivnost. Popularnosti plivanja doprinele su ne samo zdravstvene prednosti, već i to što je ono jedina fizička aktivnost u kojoj mogu uživati odrasli i deca, oni koji su u top formi i oni sa viškom kilograma. Osim toga, dokazano je da boravak u vodi opušta i doprinosi boljem kvalitetu sna, te intelektualnim kapacitetima.

Zapravo, skoro da ne postoji segment čovekovog duha i tela na koje plivanje ne utiče blagotvorno.


Pre svega, prilikom plivanja, telo se nalazi u skoro bestežinskom stanju, zglobovi se ne opterećuju pa je isključena mogućnost povreda, iako je istovremeno svaki deo tela aktivan. Dakle, bez velikog napora i rizika, plivanjem unapređujemo i telo i duh, a da bismo osetili blagodeti, dovoljno je plivati svakodnevno pola sata ili nekoliko puta nedeljno po sat vremena, kažu stručnjaci.

Za osobe sa viškom kilograma, nema boljeg sporta – zglobovi se ne opterećuju a za isto vreme potroši se duplo više kalorija nego hodanjem. Što je još bolje, posle plivanja nećete biti toliko gladni, pošto tokom ove aktivnosti telesna tempretura ne raste.

Dakle, nemate izgovor – plivajte!

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad plato spensa Elektrodistribucija Novi Sad RHMZ servisne informacije novi sad horoskop Isključenje struje novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Spens vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu gradsko groblje bez struje isključenje vode servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod maturanti novosadsko porodilište jkp novosadska toplana bez vode bebe betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad sahrane isključenja struje novosađani