"SPORTANAC": Originalan način da deca zavole fizičku aktivnost i zdrave navike (FOTO)

"SPORTANAC": Originalan način da deca zavole fizičku aktivnost i zdrave navike (FOTO)

Kreativne i zabavne ilustracije sa motivacionim porukama, koje imaju za cilj da deci i roditeljima približe sport kao zdravu aktivnost tokom odrastanja, nalaze se na pamučnim majicama i bodićima novosadskog brenda "Sportanac". "Sportsko dete od glave do pete", "Sport je veleslalom", "Volim rukomet", "Sport je plivati do cilja", "Sport je dati gol", "Volim balet", "Sport je biti hrabar", "Sport je postići poen", "Ana gimnastičarka", "Ivan karatista", samo su neki od natpisa koje sa ponosom i osećajem posebnosti nose mali ljubitelji sporta.

Goran Vuković, rodom iz Sombora, i njegova supruga, Novosađanka Jovana, tvorci su ove, posve drugačije domaće marke. S obzirom na to da je Goran završio fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu (a potom specijalističke studije za menadžment ljudskih resursa), logično je da je ceo njegov život prožet sportom. Od malih nogu trenirao je razne sportove, da bi se u seniorskom uzrastu aktivno bavio fudbalom. Poslednjih 15 godina je u svetu trgovine, a zaposlen je u kompaniji "Sportina". Dugogodišnje iskustvo u trgovini i ljubav prema sportu kombinacija su iz koje njihova mala porodična priča vuče korene.– Moja inspiracija za rad na "Sportancu" je ljubav prema sportu i želja da tu ljubav prenesem na decu. Naše detinjstvo je bilo mnogo drugačije nego njihovo sad. Puno vremena smo provodili u prirodi i pokretu, kao i na sportskim terenima. Deca danas ne mogu da se razvijaju zdravo ukoliko im ne omogućimo da budu aktivni –
uvodi nas u priču Goran.

Ideja "Sportanca" je mnogo šira nego što je sama prodaja bodića i majica. U osnovi svega je promovisanje zdravih navika kod dece, bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću. Naši mladi sugrađani pokušali su da spoje ljubav prema sportu i dosadašnje iskustvo u poslovima kojima se bave. U tome im pomažu njihove dve ćerkice, Sara i Elena, koje su im u isto vreme modeli i "kreativni direktori" prilikom odluka da li je nešto dobro i zanimljivo deci.– Trenutno imamo ilustracije za 17 sportova i svaka od njih opisuju poučne i važne poruke za decu. Takođe, za sve naše ilustracije moguća je personalizacija – ukoliko neko želi ime deteta ili neki natpis po želji, ispunjavamo i takve zahteve. Majice i bodići su urađeni od kvalitetnog pamuka koji je prijatan za dečiju kožu, dok su ilustracije štampane EKO bojama na vodenoj bazi, koje su neškodljive za decu. Dostupni su i posteri za decu koji će ulepšati dečije sobe, sportske klubove, školice sporta… U pripremi je i štampano izdanje edukativne bojanke za decu, koja je za sada dostupna u digitalnoj formi na našem sajtu –
govori naš sagovornik o svojim proizvodima.

U realizaciju ove interesantne ideje Vukovići su krenuli pre dve godine, a prvi koraci bili su im promovisanje preko Fejsbuk stranice i Instagram profila, te pojavljivanje na lokalnim manifestacijama koje imaju za cilj promovisanje malih preduzetnika. U planu je i da plasiraju svoje proizvode u šopove, kako bi bili stalno dostupni svim ljubiteljima sporta.Od samog početka, dobijaju pozitivne komentare i pohvale, jer mnogima je njihova priča o sportu zanimljiva i neobična. Naravno, mališani koji dobiju majicu sa motivom sporta kojim se bave, potpuno su oduševljeni.

– Deci se sviđaju naše ilustracije o sportu, jako dobro reaguju na njih i rado nose naše majice. Tu bih, pre svega izdvojio fudbal, karate i košarku kod dečaka, dok su kod devojčica to gimnastika, atletika, balet… Sa obzirom na to da naša starija ćerka pokazuje veliku zainteresovanost za crtanje i to stvarno dobro radi za svoj uzrast, mislim da smo na putu da u kući dobijemo svog dizajnera koji će nam pomoći da otkrijemo neka nova interesovanja kod dece – kroz osmeh priča ponosni otac.


Najčešći kupci ovih ljupkih odevnih predmeta, koji su mnogo više od toga, jesu roditelji koji vole sport i fizičku aktivnost i žele da svojoj deci i deci u svojoj neposrednoj blizini poklone originalan poklon koji će im biti zanimljiv. Često ih kupuju kao poklone za razne prilike, bilo da su to rođendani ili neki drugi povodi. Takođe, ovaj inovativni bračni par sarađuje i sa sportskim organizacijama, kao što su karate klubovi, škole sporta, škole fudbala i drugo.

– Jedan od naših osnovnih ciljeva je povezivanje sa što većim brojem sportskih ustanova i klubova koje se bave predškolskim i školskim sportom, kako bismo zajedno promovisali dečiji sport i važnost bavljenja istim. Od našeg samog početka uspostavljena je saradnja sa sportskom porodicom "Sportisimo", sa kojima smo učestvovali na projektima kao što je "Sportski dan na Detelinari". A tu su i ostale škole sporta i klubovi sa kojim imamo dobar odnos i nadamo se u budućnosti konkretnim projektima i saradnji – naglašava Goran.


Ova sportska porodica je doživela puno anegdota, ali jednu izdvajaju kao najzanimljiviju.

– Kao ilustraciju za fudbal smo uradili samo dečaka, pošto je to više sport za dečake, a ženski fudbal je kod nas znatno manje zastupljen. Međutim, na jednom od bazara nam je prišla devojčica koja voli i trenira fudbal i insistirala je da joj mama kupi majicu sa dečakom fudbalerom, jer mi nemamo u ponudi ženske ilustracije sa motivima fudbala – priseća se sagovornik portala Moj Novi Sad.


Čak i za vreme vanrednog stanja, iako je pad interesovanja i prodaje bio primetan kod gotovo svih malih biznisa, Sportanci su se potrudili da pruže roditeljima i deci nešto što će im pomoći da ovaj period provedu što kvalitetnije.

– U tom periodu napravili smo edukativne bojanke o sportu, koje sadrže opise sportova, a deca ih sa velikom pažnjom i oduševljenjem boje. Na taj način deca se upoznaju sa sportovima, razvijaju finu motoriku ruku i kreativnost, jer znamo da je jedna od prvih osnovnih aktivnosti koje dete radi crtanje i bojenje – opisuje Goran njihov najnoviji proizvod, nastao silom prilika, ali prihvaćen sa radošću.Još jedan od projekata koji im je u planu su sportske radionice, kroz koje žele da ponude najmlađima dodatne aktivnosti kroz koje će razvijati kreativnost i usvajati nova znanja o sportu. Trenutno je tim "Sportanca" u fazi edukacije i pripreme za rad sa decom, kao i u osmišljavanju sadržaja. Radionice će se bazirati pre svega na igri, jer je poznato da kroz igru deca najviše uče.

Dakle, ukoliko već niste, približite i vi svojoj deci sport na ovako originalne načine i učinite da se osete posebnim tako što će i sami biti promoteri sporta kojim se bave ili koji posebno vole.


Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan