Sprema se izmena Zakona o lovstvu, lovci će morati na obuku

Sprema se izmena Zakona o lovstvu, lovci će morati na obuku

Objavljena je radna verzija nacrta izmena i dopuna Zakona o divljači i lovu i trenutno se prikupljaju primedbe, sugestije i predlozi nakon čega će uslediti javna rasprava.

Direktor Uprave za šume Saša Stamatović izjavio je da se najveći deo izmena koje su u pripremi tiče podizanja mera bezbednosti.

Krenuli smo od predloženih izmena i dopuna zakona koji smo dobili od Lovačkog saveza Srbije. Jedan deo izmena tiče se uvođenja obaveznih obuka za lovce koje će se obavljati po programu obuka i u izmenama taj posao je delegiran da sprovodi organizovano Lovački savez kao krovna lovačka organizacija. Jedna od novina je da nema izrečene mere zabrane bavljenja lovom. Ranije je bila praksa da ukoliko neko napravi prekršaj vezan za bezbednost, neadekvatno korišćenje oružja, kroz određeni disciplinski postupak u lovačkom udruženju bude isključen. Ali, to je davalo mogućnost da on ode u susedno lovište i radi istu stvar − rekao je Stamatović. 

Na ovaj način želja je da se iz lovstva isključe ljude koji nisu dovoljno zreli da budu deo grupacije koja se zove lovci i dobijaju pravo korišćenja oružja, prenosi Euronews.rs. 

Još jedna izmena vezana je za nadležnost lovočuvara da mu je dato pravo i obaveza da ljude koji u toku vršenja lova ne poštuju određene bezbednosne procedure može automatski da udalji iz lovišta. Takođe, menja se i način godišnjeg gazdovanja lovištima jer se uvodi mogućnost izmene godišnjeg plana u toku godine ukoliko se dese prirodne katastrofe i nepogode.

Poslednji set izmena se tiče kaznenih odredbi s obzirom da se posebnim propisima uređuju prekršajni i privredni prestupi.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Orvelova 1984-ta

  pre 216 dana i 9 sati

  Strogo kontrolisani vozovi. Verovatno će i DNK morati da daju.

  Oceni komentar:
  0
  0