Špricevi stalna pojava u Dunavskom parku

Špricevi stalna pojava u Dunavskom parku

U poslednje vreme sugrađani se sve češće žale na prisustvo osoba problematičnog ponašanja u gradskim parkovima u kasnim noćnim satima. Prema njihovim rečima, najkritičnije je u Dunavskom parku.

Kako RTV prenosi, jedno od najlepših mesta u Novom Sadu, smešteno u centru grada, a koje predstavlja nezaobilaznu destinaciju i za turiste, svakako je Dunavski park. Ta oaza mira, poseban šarm dobija u jesenjim mesecima, a upravo tu nastaju i neke od fotografija, koje čuvamo do kraja života. U noćnim satima, međutim, prema zapažanju i neprijatnom iskustvu brojnih posetilaca, upravo Dunavski park sve je češće mesto okupljanja narkomana.

Konzumenti opijata, uglavnom traže skrivenije lokacije, a neposredna blizina centra grada, to mesto čine poželjnim za takav vid okupljanja.

Jedno od takvih mesta je i drvo u Dunavskom parku gde ritual lokalnih narkomana predstavlja zabadanje špriceva u ovo višedecenijsko stablo.

Ono na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju, a naročito u jesenjem periodu, jesu travnate površine prekrivene opalim lišćem, jer životnjski izmet nije ono najgore u šta biste mogli ugaziti.

- Upozorio bih građane da pažljivo hodaju tim prostorom, kako ne bi nagazili na igle, koje naši radnici redovno uklanjaju, ali ih svakodnevno zatičemo, kako na travnjaku, tako i na tom drvetu – kaže Ivan Nožinić, JKP "Gradsko Zelenilo".

Ovlašćenja čuvara parka, koji je noću uvek prisutan, su ograničena, a do trenutka dolaska policije na teren, narkomani uglavnom pobegnu.

Višegodišnji plan "Gradskog zelenila", koje je zaduženo za održavanje Dunavskog parka je postavljanje ograde, kojom bi se onemogućile kasne noćne posete, a samim tim i bezbednost podigla na viši nivo.

- On bi se zaključavao od 10 uveče do 10 ujutru. Zaključavaju se i mnogo veći parkovi u svetu. Central park u Njujorku se na primer zaključava noću, on je mnogo veći od Dunavskog parka, oni su to realizovali, pa zašto ne bismo i mi – kaže Nožinić.

Video nadzor, više rasvete, koja bi doprinela i estetici, uz već postavljene ograde sprečile bi nepoželjne prizore noću, poručuju iz "Gradskog zelenila", dodajući da bi ograđivanjem parka, obogatili njegovu floru i faunu, te da je u planu i nastanjivanje novih labudova, koji bi, nakon nekoliko godina, ponovi bili zaštitni simbol centralnog gradskog parka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sale

  pre 2027 dana i 6 sati

  Koliko treba pameti da se neko seti da tamo treba da bude dezurni policajac?

  Oceni komentar:
  0
  0