SRBIJA: Bakšiš nije regulisan zakonom, moguća i kazna

SRBIJA: Bakšiš nije regulisan zakonom, moguća i kazna

Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru i on je uzme, on praktično krši zakon jer bi inspektor u slučaju da pronađe višak novca u restoranu ili kafiću mogao poslodavca da kazni zatvaranjem lokala, ili novčano – preduzetnike sa pola miliona dinara a pravna lica sa čak dva miliona dinara.

U mnogim zemljama bakšiš je regulisan zakonom – u Japanu se smatra uvredom, u Kini konobari očekuje napojnicu od tri odsto od računa, u Nujorku je to 15 odsto, prenosi "Danas".

Praksa ostavljanja napojnice postoji i u Srbiji, u proseku je to oko 10 odsto, ali nije regulisana nijednim zakonom i upravo su zato u Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES uputili inicijativu Vladi Srbije da se to promeni.

- Predlažemo da se napojnica kod nas limitira na 10 odsto i registruje u kasi i da se na nju plaća porez na zaradu. Koristi od zakonskog regulisanja imali bi svi počev od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu – istakao je direktor HORES-a Georgi Genov.

Osim ove, HORES je državi uputio i inicijativu da se PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima smanji sa 20 na 10 odsto, piše "Danas".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje novosađani novorođenčad preminuli novi sad raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija bebe raspored sahrana novi sad RHMZ novosadska policija isključenja struje horoskop betanija dnevni horoskop bez vode sremski karlovci crna hronika horoskopski znaci isključenje vode vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad elektrovojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević