Srbija će do 2050. godine izgubiti 1,5 milion stanovnika

Srbija će do 2050. godine izgubiti 1,5 milion stanovnika

Ministar za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da će Srbija do 2050. godine izgubiti blizu 1,5 miliona stanovnika ako se nastavi negativan demografski trend, a u prethodnih desetak godina ostala je bez grada veličine Novog Sada.

- Samo je AP Vojvodina za proteklih petnaestak godina izgubila čak osam odsto stanovnika - kaže Dejanovićeva za novosadski "Dnevnik".

Ona je rekla da je u 2016. godini zabeležen neslavni rekord – tad je rođen najmanji broj beba od kad statistika beleži te podatke u Srbiji.

- Prema poslednjoj analizi, naša država će, ukoliko se nešto ne promeni, do 2050. godine izgubiti blizu jedne petine, odnosno oko 1,5 miliona stanovnika. Na negativnu demografsku sliku utiče više faktora koji zahtevaju široko polje borbe sa negativnim uticajima – rekla je Dejanovićeva.

Ona je istakla da se Srbija nalazi na šestom mestu u Evropi po starosti nacije, a kada se "beloj kugi" dodaju migracije, sasvim je jasno da će brojke biti sve lošije ako se ništa ne preduzme.

- Zato je odluka da se u Vladi Srbije formira zaseban kabinet koji će se baviti demografijom i populacionom politikom vrlo važna jer država mora preuzeti deo odgovornosti za takvu demografsku situaciju putem odgovarajućih poteza koje će povući, da se ta situacija izmeni na bolje – navela je Dejanovićeva.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište sahrana RHMZ horoskop jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad elektrovojvodina matičar novi sad raspored sahrana novi sad bebe isključenje vode bez struje isključenja struje sahrane vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci servisne informacije novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja gradsko groblje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad betanija bez vode Isključenje struje novosađani