Srbija dobija šest novih stadiona, za "Karađorđe" planirana rekonstrukcija

Srbija dobija šest novih stadiona, za "Karađorđe" planirana rekonstrukcija

Cena izgradnje iznosiće 1.500 evra po jednom mestu...

Direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je da će do 2021. godine, u Srbiji biti izgrađeno šest novih fudbalskih stadiona dok će tri biti potpuno rekonstruisana.

Pored već najavljene izgradnje novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, koji će imati 65.000 mesta, država Srbija će ozbiljno da se posveti modernijem izgledu devet pomenutih i dodatnoj rekonstrukciji objekata na kojima igraju Partizan i Crvena zvezda.

- Subotica, Loznica, Zaječar, Kraljevo, Leskovac i Vranje će dobiti nove stadione, što praktično podrazumeva rušenje postojećih, dotrajalih objekata i na istim lokacijama izgradnju potpuno novih stadiona. Fudbalski objekti u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu će biti rekonstruisani – rekao je Blagojević za "Novosti".

Pošto je Srbija sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom već odlučila da podnese kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine, novoizgrađeni ili rekonstruisani stadioni bi, sa pratećom saobraćajnom i hotelskom infrastrukturom, bili glavna preporuka za izlaz na najveću fudbalsku scenu.

- Postoje vrlo strogi UEFA 4 standardi koji moraju da se ispune i svi pomenuti stadioni će ih imati. To će biti moderni fudbalski objekti, bez neke prevelike raskoši, ali će publika u navedenim gradovima biti ponosna na svoje stadione. Lokalne samouprave su izuzetno motivisane da učestvuju u svakom od ovih projekata – dodao je Blagojević.

Procena je da će cena potpune izgradnje šest novih stadiona iznositi oko 1.500 evra po jednom mestu.

- Tih šest stadiona koji će biti kompletno izgrađeni imaće po 8.000 mesta, a tri stadiona planirana za rekonstrukciju do 20.000 mesta. U pitanju je ozbiljan posao koji iziskuje detaljne pripreme, kasnije i izvođenje radova. Napominjem da je u većini evropskih zemalja uobičajena cena pri izgradnji stadiona 3.000 evra po jednom mestu, a da neki od najmodernijih stadiona u svetu koštaju i do 10.000 evra. Kao što vidite, kada se grade ovakvi objekti, ne formira se cena po kvadratnom metru – kazao je Blagojević.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan