Srbija dobila Strategiju održivog urbanog razvoja do 2030. godine

Srbija dobila Strategiju održivog urbanog razvoja do 2030. godine

Vlada Srbije donela je Strategiju održivog urbanog razvoja Republike Srbije do 2030. godine, objavljeno je u "Službenom glasniku".

U prvoj deceniji 21. veka pređen je prag od 50 procenata svetskog stanovništva koje živi u gradovima sa trendom daljeg rasta što, prema piscima strategije, čini da problemi uređenja i organizacije gradskog prostora predstavljaju važnu temu razvojnih agendi na svetskom i evropskom nivou.

Urbana naselja u Srbiji, kaže se, pogađaju depopulacija i demografsko starenje, regionalni dispariteti, problemi urbane kulture i zaštite životne sredine, uključujući i klimatske promene.

– Strategija održivog urbanog razvoja usvaja se prvi put u Srbiji u skladu sa potrebama uređenja gradskog prostora, rešavanja problema urbanog razvoja i potencijalima koje urbana naselja nose kao generatori razvojnih aktivnosti –  navodi se u ovom dokumentu.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju u ime Vlade Savezne Republike Nemačke.

Strategija po sektorima pokriva nekoliko oblasti na nacionalnom nivou, održiv ekonomski rast odnosno urbana ekonomija i finansije, održive urbane strukture i racionalno korišćenje zemljišta, inkluzivni urbani razvoj, demografske promene i stanovanje, saobraćaj i tehnička infrastruktura, životna sredina i klima i kulturno nasleđe i urbana kultura.

U ovom dokumentu se, između ostalog, navodi da su razlozi za njegovo donošenje podsticanje ekonomski efikasnog, socijalno pravednog i ekološki odgovornog urbanog razvoja države.

Podaci koji se, između ostalih, navode u Strategiji pokazuju da je u proteklim decenijama došlo do snažne deindustrijalizacije, niskog nivoa konkurentnosti srpske privrede, nedovoljnog razvoja malih i srednjih preduzeća, slabe institucionalne i tehničke osposobljenost preduzeća za prihvat razvojnih inovacija...

– Na oko devet odsto urbanog područja Srbije odvija se najveći deo ekonomskih aktivnosti, više od 90 procenata. Zato je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike urbanog razvoja –  kaže se u ovom dokumentu vlade, a prenosi RTV

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • vladislav

  pre 564 dana i 38 minuta

  Novi Sad - "Evropska Prestonica urbane (NE)kulture"!!!
  Primitivizam, prljavština i nekultura NA SVAKOM KORAKU!

  Bio jednom jedan grad (Novi Sad) koji je, zajedno sa Osijekom, u nekadašnjoj Jugoslaviji (SFRJ), važio za jedan od najčistijih gradova u zemlji.

  A danas...!
  Ako i kada sretnete - vidite nekog od nekadašnjih novosadjana najbolje ga prodjite ili zaobidjite POGNUTE GLAVE.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Mihajlo

  pre 556 dana i 8 sati

  Za Novi Sad je kasno, razvalili ste ga i unakazili, dozvoljavajuci i kurti i murti da gradi i zida kako hoce i gde hoce, dok se lova trpala u dzepove. Grbavica, Nova Detelinara, Podbara, Telep ide ka tome... sve upropasteno za sledecih 100 godina.

  Oceni komentar:
  0
  0