Srbija i Mađarska ostaju saveznici u snabdevanju energentima

Srbija i Mađarska ostaju saveznici u snabdevanju energentima

Mađarska i Srbija ostaju saveznici u sigurnom snabdevanju energentima, poruka je sa sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom. Dvoje ministara razgovarali su o najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa uz zaključak da bi to bilo nepovoljno i za Srbiju i za Mađarsku.

Razgovarano je o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, izgradnji naftovoda između dve zemlje i jačanju kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Mađarska je prijateljska zemlja sa kojom imamo izuzetno dobre bilateralne odnose, a u uslovima krize je posebno važno da postoje partneri na koje možete da se oslonite. Rezerve gasa koje Srbija drži u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i zajedno sa povećanim domaćim rezervama, naše ukupne zalihe sada su na nivou od oko 680 miliona kubnih metara gasa. Na taj način smo obezbedili dodatnu sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepređenih situacija. S druge strane, Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, a razgovarali smo i o mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske – rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Beogradu.

Dodaje se da su dvoje ministara razgovarali i najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa preko koji se odvija preko teritorije te zemlje.

– Takav postupak bio bi izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji, koje bi takođe bile pogođene i u toku su razgovori o merama koje možemo da preduzmemo kako bismo zaštitili našu poziciju. Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo takođe da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imao negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom – rekla je ministarka.

Đedović Handanovićeva je podsetila da je u Bakuu pre dva dana potpisan ugovor o snabdevanju gasom Srbije iz Azerbejdžana, i dodala da očekuje da gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kojim će taj gas stizati do Srbije bude operativna do kraja novembra i da se tim gasovodom dostavi i gas do Mađarske.

Na sastanku je, dodaje se, bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište.

Takođe je konstatovano da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta, a razgovarali su i o projektu "Blue Sky" koji bi, kako se navodi, trebalo da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan