Srbija i Slovenija zajedno obnavljaju "Jugoslovenski paviljon" u zloglasnom nacističkom logoru

Srbija i Slovenija zajedno obnavljaju "Jugoslovenski paviljon" u zloglasnom nacističkom logoru

Delegacije Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije razmotrile su na sastanku u Sankt Peterburgu okviru međunarodnog kulturnog foruma, nastavak zajedničke obnove i stavljanje u funkciju Paviljona 17, bivšeg "Jugoslovenskog paviljona", u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau.

Na sastanku na kome su bili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar kulture Slovenije Zoran Poznić usaglašen je stav da što pre treba rešiti sva otvorena pitanja koja se tiču rekonstrukcije objekta i formiranja stalne postavke bivšeg "Jugoslovenskog paviljona".

Dva ministarstva zajedno su pozvala ostale države bivše SFRJ – Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju na aktivniji pristup u realizaciji pomenutog projekta, kako bi se Paviljon 17 u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau posle dugo godina stavio u funkciju.

"Jugoslovenski paviljon" u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau zatvoren je tokom ratova devedesetih godina prošlog veka, a razgovori o njegovom obnavljanju, u saradnji sa istoričarima i stručnjacima za holokaust, započeli su 2014. godine, kada su se o tome načelno saglasila ministarstava kulture iz šest bivših jugoslovenskih republika.

Odlukom o konačnom rešenju jevrejskog pitanja nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili šest miliona Jevreja na tlu Evrope, a samo u Aušvicu pogubljeno je milion i po Jevreja, od kojih je 20.000 bilo sa prostora bivše Jugoslavije.

Najveći broj Jevreja transportovan je 1944. godine u koncentracioni logor Aušvic, i to sa prostora Vojvodine, njih preko 12.000.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

pošte srbije servisne informacije novi sad bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje obustava rada raspored sahrana novi sad tomislav mandić JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište bez struje štrajk u pošti jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad vremenska prognoza novi sad betanija dnevni horoskop gradonačelnik Miloš Vučević bez vode matičar novi sad horoskop astrologija isključenje vode Isključenje struje štrajk poštara sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad zodijak elektrovojvodina