Srbija još nije uskladila digitalni zeleni sertifikat sa EU

Srbija još nije uskladila digitalni zeleni sertifikat sa EU

EU je do sada u svoj sistem Digitalnih kovid sertifikata pored 27 zemalja članica uključila i petnaest zemalja van EU, među kojima nije Srbija.

Poslednje na listu zemlja i teritorija, čiji su sertifikati o vakcinaciji, testovima i antitelima potvrđeni kao ekvivalenti EU Kovid sertifikatima, dodate su Albanija, Andora, Farska ostrva, Izrael, Monako, Maroko i Panama, piše RTV.

Pored Albanije, iz regiona su i sertifikati Severne Makedonije prihvaćeni u EU pod istim uslovima kao i digitalni kovid sertifikati EU.

Komesar za pravosuđe Didier Reinders rekao je u Briselu da se nastavlja saradnja sa trećim zemljama, uključujući i Srbiju, na povezivanju sa EU sistemom sertifikata za putovanja.

Od juna je izdato više od 420 miliona sertifikata EU. Pozdravljam to što se sve više zemalja izvan EU pridružuje našem uspešnom sistemu. Ukupno 42 zemlje – 27 država članica EU i 15 zemalja koje nisu članice EU – sada učestvuju u sistemu digitalnih EU sertifikata potvrđujući to kao međunarodni standard – poručio je Rejnders.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan