Srbija klizi u srednji vek, prete joj epidemije još dve zarazne bolesti

Srbija klizi u srednji vek, prete joj epidemije još dve zarazne bolesti

U Srbiji su male boginje potvrđene kod 15 osoba - 10 dece mlađe od dve godine i petoro odraslih među kojima je i jedna trudnica. Svi zaraženi su iz Smedereva.

Osim epidemije morbila, zbog lošeg obuhvata vakcinacije dece MMR vakcinama, Srbiji prete epidemije još dve zarazne bolesti - zauški i rubele.

MMR vakcina upravo štiti od malih boginja, zauški i rubele. Daje se u dve doze od 12 do 14 meseca i pred polazak u školu. Da bi se obezbedio dobar kolektivni imunitet, neohodno je da broj vakcinisane dece bude minimum 95 odsto. U Srbiji je svega 74,8 odsto, prenosi Euronews.rs.

Epidemiolog Verica Ilić kaže da su zauške ili parotitis ozbiljna zarazna bolest, koja predstavlja posebnu opasnost za mušku decu jer su istraživanja pokazala da zauške kod 10 odsto pacijenata ostavljaju trajni sterilitet.

Rubela je opasna ukoliko do infekcije dođe kod žena tokom trudnoće. U stanju je da napravi kongenitalne malformacije na plodu. Zbog toga je važno da obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom bude 95 odsto. To obezbeđuje kolektivni imunitet, da virus i ako se pojavi ne može da se širi. Vakcinacija protiv 11 zaraznih bolesti je obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Nekada se podrazumevalo i bilo normalno da se deca vakcinišu. Sada svi sve znaju i završavaju medicinu na Guglu. To su teorije koje ne možete shvatite. Laici pričaju o pravljenju vakcine i genetskom inženjeringu. Imate i pojedine profesore medicinskih fakulteta koji javno govore protiv vakcinacije. Šta dalje da pričamo ‒ razočarana je Ilić.

Zauške su bolest koju izaziva mumps virus, a prenosi se kapljičnim putem i kontaktom sa pljuvačkom inficirane osobe. Inkubacija je od 12 do 25 dana. Oboljenje je praćeno temperaturom, otokom i bolom jedne ili više pljuvačnih žlezda. Moguće komplikacije su zapaljenje polnih žlezda, aseptički meningitis, encefalitis, gluvoća. Bolest se najčešće javlja kod dece u uzrastu 5-9 godina, mada mogu da obolevaju i adolescenti i odrasli. U približno 30 odsto slučajeva simptomi su blagi i ne ukazuju na bolest ili je infekcija bez simptoma.

Rubeola ili rubela je akutna bolest uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama i u direktnom kontaktu sa sekretom iz nosa i ždrela inficiranih osoba. Simptomi bolesti su blagi i kod dece i kod odraslih, a 25-50 odsto inficiranih nema simptome. Inkubacija obično traje 14-23 dana, nakon čega dolazi do pojave temperature, malaksalosti, ospi i uvećanja limfnih žlezda.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Biološki rat

  pre 3 dana i 1 sat

  Nije narod blesav. Niti su bolesti slučajne i prirodne.

  Oceni komentar:
  7
  8
 • Vox

  pre 2 dana i 22 sata

  Jedni jedno drugi drugo. Najbolje da se sastanete i lepo dogovorite javno na televiziji.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Kakvi crni razgovori

  pre 2 dana i 14 sati

  Nisu dozvoljene diskusije niti u medijima niti na javnoj televiziji - ako ne pogoduju slušnom aparatu vlasti. Istina je potpuno nebitna, kao i dogovor.
  Sve će se dešavati onako kako pogoduje vlastima. Slobodno možemo reći da se mnoge stvari provode silom i pretnjom kaznama. Tu je dogovor nebitan i nepotreban.
  Dok se vrč ne razbije.

  Oceni komentar:
  1
  6