SRBIJA: Mladi ginu od strujnog udara na prugama zarad selfija

SRBIJA: Mladi ginu od strujnog udara na prugama zarad selfija

Za poslednjih pet godina dogodila se 31 nesreća kao posledica strujnog udara na prugama u Srbiji.

Od tog broja 12 osoba je poginulo, dok je 22 teško povređeno. To je danas izjavio Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura železnice Srbije" (IŽS). On je dodao, da su polovina od ukupnog broja poginulih i povređenih mladi, uglavnom tinejdžeri starosti 14, 15 i 16 godina.

Prema rečima Stanisavljevića samo ove godine je bilo pet nesrećnih slučajeva. IŽS često apeluje i upozorava da je penjanje po vagonima, ali i hodanje po šinama opasno i da se može završiti smrću ili teškim opekotinama. Stanisavljević dodaje, da se uglavnom mladi penju na teretne vagone jer su pristupačniji zbog stepenica, prenosi "Dnevnik".

 − To čine iz dva razloga. Da bi se dokazali pred društvom ili da bi napravili selfi. U nekim situacijama nije neophodno da se popnu na vagon, već je dovoljno da upadnu u strujno kolo koje je udaljeno i po pet ili šest metara od kablova i zadobiju teške opekotine od struje. To je inače globalni problem u svetu, a ne samo u Srbiji. Kroz kablove protiče struja snage 25.000 volti. Nemoguće je ograditi tri i po hiljade kilometara pruga u Srbiji  i teško je isključiti struju jer među vagonima ima onih koji čekaju na saobraćaj. Najbolje rešenje  je edukacija mladih i informisanje o opasnosti strujnog kola – rekao je Stanisavljević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan