Srbija: Na etiketama proizvoda od 15. juna obavezni i podaci o nivou šećera, soli i masti

Srbija: Na etiketama proizvoda od 15. juna obavezni i podaci o nivou šećera, soli i masti

Izmene i dopune Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane obavezuju proizvođače da na sve proizvode stave i nutritivnu deklaraciju.

Od polovine juna svi prehrambeni artikli moraće da imaju i podatke o nivou šećera, soli, masti i ostalih vrednosti koje proizvod sadrži, ali do kraja godine na rafovima će ostati i roba koja je proizvedena, upakovana i deklarisana pre 15. juna.

- Nutritivna deklaracija će biti obavezna za sve proizvode, a naravno, u Pravilniku su definisana i određena izuzeća za primarne proizvode gde ne treba da se navodi nutritivna deklaracija – rekao je Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

On kaže da će novim Pravilnikom biti pooštrena odgovornost svih u čijoj je nadležnosti deklarisanje hrane, a definisana je i prodaja hrane na daljinu koja, kako kaže, postaje jedan od značajnijih vidova prodaje, prenosi "Blic".

Posebno važno za meso

Raketić skreće pažnju na, kako kaže, čitav "spektar zahteva koji se odnosi na sektor mesa, pre svega na obeležavanju ukoliko se u mesu nalazi voda ili proteini koji potiču od druge životinjske vrste" .

Deklarisanje, navodi on, predstavlja jedan od najsloženijih podzakonskih akata koje treba regulisati, zbog  s jedne strane proizvođača "koji ne žele baš sve informacije da stave na deklaraciju" i s druge potrošača "koji žele da imaju što veći broj informacija na deklaraciji proizvoda".

- Napravili smo Pravilnik koji je optimalan, koji će omogućiti da potrošači imaju jedan informativni izvor prilikom kupovine proizvoda i koji je za proizvođače dosta zahtevniji u odnosu na današnji Pravilnik – rekao je Raketić.

Međutim, taj Pravilnik izazvao je poslednjih dana u medijima polemike, jer se stručna javnost oglasila tvrdnjama da će potrošači u Srbiji do kraja godine ipak ostati bez informacija o kompletnom sastavu proizvoda.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača (NOPS) Goran Papović to ocenjuje kao "odlaganje" primene Pravilnika za 31. decembar i znak da je Ministarstvo poljoprivrede podložno pritiscima proizvođača.

On upozorava da izostanak sastava o količini šećera, masti ili soli koje proizvod sadrži najproblematičnije kada su deca u pitanju i pita se "da li je zdravlje dece manje važno od profita neke kompanije", uz napomenu da svi ti sastojci potencijalno mogu izazvati kod korisnika problem sa viškom šećera u krvi ili kardiovaskularne i druge probleme.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Blica".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan