Srbija na pragu priznavanja kovid sertifikata u EU

Srbija na pragu priznavanja kovid sertifikata u EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je da će Evropska unija danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

To znači da će putovanja biti lakša za njihove građane – kazao je Varheji.

Digitalni kovid sertifikat Srbije o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu trebalo bi da postane ekvivalent EU zelenim kovid setrifikatima kojima se omogućava slobodno putovanje u i unutar EU.

Kako saznaje B92, QR kodovi koje imaju vakcinisani građani Srbije na zelenim kovid sertifikatima bi danas ili u narednim danima mogli da budu validni i u zemljama Evropske unije. Tu informaciju im je potvrdila Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Istakla je da je sada sve na procesu priznavanja, ali da je država uradila sve što je neophodno da se ispoštuje procedura.

Mi smo uspešno razvili sve digitalne kovid sertifikate, koji su u skladu sa standardima Evopske unije, povezali smo se sa svim njihovim servisima, tako da se i sertifikati zemalja članica očitavaju kada dođe njihov građanin u Republiku Srbiju – rekla je ona za B92.net i dodala da i ukoliko Evropski državljanin boravi u nekom u lokala u Srbiji, zeleni kovid sertifikat je posle 20h prihvaćen.

Bećić je izjavila da je Srbija uspešno završila sve testove i da je sada ostala samo papirologija.

Čekamo odluku Evropske komisije za koju se nadamo da će biti danas, uglavnom očekujemo pozitivan ishod još danas – istakla je i napomenula da su u toku rigorozne tehničke procedure, kao i da je pitanje da li će one biti dostupne od sutra ili narednih nekoliko dana.

Kako navodi, čeka se odluka, a potrebno je da prođe nekih 48 sati, "neko vreme propagacije, pa će sve biti vidljivo kroz određeni broj sati".


Da li će EU priznati Sinofarm vakcinu?

Svaka zemlja definiše koje vakcine prima i da li treba PCR test, putnik sam mora da se raspita o tome koja zemlja priznaje određenu vakcinu – objasnila je Bećić i dodala:

– Ako je uslov neke zemlje da ne prihvata neku vakcinu, onda je neophodan PCR test. Svaka zemlja ima svoje uslove, pa je neophodno da se turisti informišu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan