Srbija nabavila dva nova leka protiv korona virusa

Srbija nabavila dva nova leka protiv korona virusa

Srbija je najnovijom, dvanaestom verzijom protokola za lečenje pacijenata od korona virusa i zvanično uvela biološku terapiju za teške pacijente. Ova nova terapija, napominje lekar, koristi se kod hospitalizovanih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je reč o biološkoj terapiji, sada su dodati i lekovi baricitinib i sarilumab.

Doktor Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, za B92.net je ispričao šta je sve do sada poznato o ovim lekovima i kakve efekte od njih zapravo možemo da očekujemo.

Oni se koriste sa pacijentima sa umereno teškom do teškom kliničkom slikom. To je terapija namenjena pacijentima koji se nalaze u bolnicama i na jedinicama intenzivne nege. To nisu antibiotici, to nisu poznati lekovi, ovi lekovi deluju na imuni sistem čoveka, na takozvanu citokinsku oluju, hiperreaktivnost našeg imunog sistema koja se javlja kod pacijenata. Indikacije za upotrebu takvih lekova su, recimo, porast određenih parametara, inflamacije, kao što je recimo CRP, niska saturacija kiseonikom – kaže doktor Stojanović na početku razgovora za B92.net.

Iako ovi lekovi nisu dovoljno ispitani, naš sagovornik kaže kako se pokušava sve kako bi se došlo do što efikasnije terapije.

Doktor navodi da će ti lekovi prvo da prođu određena ispitivanja da se dokaže njihova efikasnost.

Kada je neko u bolnici, tada pokušavamo sve da izlečimo pacijenta i sprečimo sve komplikacije koje bi mogle da se dogode. U početku pandemije, pre godinu i po dana su se dobijali antibiotici za lečenje, međutim, to je bila potpuno pogrešna stvar i sada se to izbacuje iz protokola – navodi doktor.

On dodaje da se sada oni koriste samo kada postoje jasni indikatori za njihovu primenu, jer bi konstantnim lečenjem antibioticima mogla da se stvori visoka rezistencija bakterija na njihovo delovanje.

On je napomenuo da je pokazano da je veoma važno vreme davanja lekova.

Recimo, rano davanje kortikosteroida u početnim fazama bolesti može čoveka da dovede do teže kliničke slike. Dakle, nije samo važna vrsta terapije nego i vreme davanja terapije u odnosu na kliničku sliku koja postoji kod pacijenata – objašnjava on.

Ukoliko želite da pročitate i ostale detalje koje je naveo doktor Stojanović, pogledajte ceo tekst na portalu B92.net.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan