Srbija obezbedila još jedan lek protiv kovida

Srbija obezbedila još jedan lek protiv kovida

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da je Srbija obezbedila lek protiv Kovida-19 sotrovimab.

Ona je za Tanjug istakla da je reč o leku velike efikasnosti i bezbednosti koji se primenjuje kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti.

Daje se ambulantno, jedanput, u obliku infuzije i pokazao je "izuzetno visoku efikasnost", objasnila je Radojević Škodrić i dodala da se lek nalazi na listi koje preporučije Svetska zdravstvena organizacija i da je u američkom je protokolu za lečenje.

Istakla je da je taj lek iz grupe neutrališućih antitela, u koju spadaju i regeneron bamvabivinab koji je obezbeđen pre par meseci. Direktorka RFZO je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kopanijom za najnoviji lek Molnopiravir kojim je trenutno zaokupirana svetska i domaća stručna javnost, kao i da se pregovara i sa Fajzerom za lek koji je u kliničkoj studiji pokazao visoke rezultate.

Dr Radojević Škodrić je ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove i najnovije terapijske opcije među prvima, od početka korone, ali da "nijedan lek ne može da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i razvoj dalje bolesti, dok je lek dostupan za lečenje".

– U Srbiji imamo sve lekove, za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo, da se razbolimo dobijemo lek i da se lečimo kada vakcinacijom možemo da to da sprečimo – rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da ukoliko ne postignemo kolektivni imunitet svi lekovi koje imamo nam neće pomoći.

Oni pomažu ukoliko maksimalnom vakcinacijom postignemo kolektivni imunitet, a onda sporadično, pojedinačno kada dođe do razboljevanja imamo sve terapijske opcije – rekla je ona.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasa

  pre 911 dan i 20 sati

  Jos da AV dobije svoj lek...

  Oceni komentar:
  1
  4