Srbija odobrava vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina?

Srbija odobrava vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina?

Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) primila je zahtev kompanije Fajzer za odobrenje korišćenja te vakcine kod dece starosti od 12 do 15 godina u Srbiji.

Odluka o tome biće doneta narednih dana  poručio je direktor ALIMS-a dr Saša Jaćović. Prema njegovim rečima, u toku je obrada dokumentacije koju je američka kompanija poslala, prenosi "Dnevnik".

Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu "Fajzeru" u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju. Preduslov je da dete nije pod nekom drugom infekcijom, te će se u neposrednoj konsultaciji sa pedijatrom ta deca vakcinisati. Mi sarađujemo sa institutom "Batut", a stručno-metodološko uputstvo koje oni izdaju, biće orijentir zdravstvenim radnicima na koji način će se vršiti imunizacija te populacije. ALIMS od Svetske zdravstvene organizacije pre dve godine dobio nivo zrelosti tri za proveru kvaliteta lekova, a četvorku ima svega nekoliko zemalja u svetu. Građanima Srbije to treba da pokaže da mogu da veruju Agenciji zato što se procene rade nezavisno i na najvišem ekspertskom nivou − istakao je dr Jaćović.

Oceni vest:
0
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan