Srbija odustala od naplate putarine vinjetama

Srbija odustala od naplate putarine vinjetama

Da li će se naplata putarine po pređenom kilometru kod nas menjati u dogledno vreme. Uvođenje "nalepnica" donelo bi manje prihoda. Kako "Večernje novosti" prenose, mišljenja stručnjaka su podeljenja.

Vinjete, iako ranije nekoliko puta najavljivane kao mogući model naplate putarine u Srbiji, definitivno će sačekati neka nova vremena. U Ministarstvu saobraćaja tvrde da se ovaj sistem "nalepnica" pokazao kao nepravedan prema vozačima koji povremeno koriste kraće delove auto-puta i onima koji su u tranzitu. Jer, vinjete se u većini zemalja koje su ih uvele kupuju za vožnju tokom nedelju dana, što onima koji samo jednom prolaze određenom destinacijom na putu do odredišta nikako ne odgovara.

Uvođenje vinjeta se ne isplati ni državi, jer bi ubirala manje prihoda, ali bi od njih imali korist vozači koji često ili svakog dana koriste auto-put.

Za putovanje kroz Srbiju, od Subotice do Preševa, vozači u jednom smeru moraju da izdvoje 1.480 dinara, odnosno oko 12 evra, dok, na primer, u Sloveniji vinjeta za vožnju auto-putem za nedelju dana košta 15 evra. U Slovačkoj je cena 10 evra, a u Austriji 8,7 evra za neograničen broj prolazaka tokom sedam dana.

Nadležni u Srbiji su se opredelili za naplatu po pređenom kilometru, a da će tako i ostati, svedoče najave iz "Puteva Srbije", da će tokom ove godine biti otvoreno 11 novih naplatnih rampi.

- U drugim zemljama koje su ih uvele, vinjete nisu opravdale prvobitne planove i očekivanja – tvrde, za "Večernje novosti", u Ministarstvu saobraćaja. - Pokazao se gubitak u prihodu u odnosu na zatvoren sistem naplate putarine. Model naplate po pređenom kilometru koji se primenjuje u Srbiji se po smernicama EU tretira kao pravedan model.

Ministarka Zorana Mihajlović predlagala je pre dve godine uvođenje vinjeta, a u međuvremenu je bilo najava da će pre toga biti urađena analiza. Međutim, rezultati tog istraživanja nikada nisu objavljeni, pa se ne zna koji model naplate izdašnije puni kasu. Ali u resornom ministarstvu za "Večernje novosti" je rečeno da uvođenje vinjeta više nije na "dnevnom redu".

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad policija Novo naselje Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije gradsko groblje servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad jkp lisje opens 2019 bez struje štrand betanija bebe havarija na vodovodu bez vode novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija sahrane isključenje vode isključenja struje Spens novosadsko porodilište elektrovojvodina almaško groblje lisje opens distrikt novosadska policija