Srbija ostaje bez ruske nafte od 1. novembra

Srbija ostaje bez ruske nafte od 1. novembra

Kao posledica uvođenja osmog paketa sankcija Evropske unije Rusiji, Srbija više neće moći da uvozi rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

I pored toga što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija imala koristi, Hrvatska i još nekoliko zemalja članica EU insistirale su da za to nema opravdanja, naveo je hrvatski "Večernji list". Naša zemlja će zbog ovog poteza morati da plaća skupu naftu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je šokiran odlukom Hrvatske da stopira uvoz ruske nafte u Srbiju preko JANAF-a. Ocenio je i da se "Bugarska, gde ruski Lukoil ima dominantan uticaj na tržištu stavi u povlašćeni položaj, a da se Srbija kažnjava na brutalan način, zbog insistiranja Hrvatske i jos nekoliko članica, čime se EU pokazala kao nepouzdan partner".

Kako piše "Blic", sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, na reci Dunav. Odatle se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje. Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte naša zemlja dobijala je iz Iraka – oko 45 odsto ukupne količine uvoza. Iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto nafte i iz Norveške oko jedan odsto. Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 15 odsto naših potreba, koja je poslednjih meseci bila inače značajno jeftinija na tržištu.

Upravo njena cena, ali i strepnje od mogućih sankcija, su bile razlog što je Srbija u prethodnom periodu značajno povećala uvoz sirove nafte iz Moskve, sa prošlogodišnjih 16 na čak 60 odsto. Zbog toga je i značajno smanjen uvoz iz Iraka, iz koga je prošle godine stizalo čak 47 odsto sirove nafte ali i Kazahstana, koji je na srpskom tržištu bio zastupljen sa 10 odsto.

Kako piše B92, premijerka Srbije u tehničkoj vladi Ana Brnabić najavila je da će predsednik Aleksandar Vučić protestovati zbog ove odluke na samitu EU koji će biti održan u Pragu.

Izvor: Biznis.rs

Oceni vest:
3
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kamen'čan

  pre 51 dan i 18 sati

  Ko takve "prijatelje" ima, neprijatelj mu i ne treba!

  Oceni komentar:
  1
  4