Srbija ostaje na zelenoj listi EU, a dokle će tako biti zavisi od sedam uslova

Srbija ostaje na zelenoj listi EU, a dokle će tako biti zavisi od sedam uslova

Države članice Evropske unije imale su rok do juče u 18 časova da podnesu primedbe, a kako to niko nije učinio, preporuka da Srbija ostane na listi za neobavezna putovanja, ostaje na snazi do kraja avgusta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, osnovni kriterijum da se neka zemlja nađe na tzv. zelenoj listi jeste da u poslednjih 14 dana ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, Srbija trenutno ima 78 obolelih na 100.000 građana. Ova brojka dobija se kada se saberu svi novozaraženi u poslednjih 14 dana, taj broj se pomnoži sa 100.000, a zatim podeli sa brojem stanovnika, u našem sličaju 7.000.000.

Savet EU će listu ponovo revidirati krajem avgusta.

Uslovi su sledeći:

• Ne više od 75 novih slučajeva Kovida-19 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana
• Stabilan ili opadajući trend novih slučajeva u ovom periodu u odnosu na prethodnih 14 dana.
• Više od 300 testova na 100.000 stanovnika sprovedenih u prethodnih sedam dana, pod uslovom da su podaci dostupni Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
• Ne više od četiri odsto pozitivnih testova u odnosu na sve testove na Kovid-19 sprovedene u prethodnih sedam dana. Podaci takođe moraju biti dostpuni Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
• Priroda virusa prisutnog u nekoj zemlji, posebno je važno da li su otkrivene varijante od interesa ili zabrinutosti.
• Ukupan odgovor zemlje na Kovid-19, uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su nadzor, praćenje kontakata, obuzdavanje epidemije, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupna prosečna ocena regulatornog tela za Međunarodne zdravstvene propise (IHR).
• Takođe, treba uzeti u obzir napredak u vakcinaciji stanovnika protiv virusa.

Šta dobijamo ostajanjem na tzv. zelenoj listi?
 
Prvenstveno, mogućnost turističkih putovanja odnosno putovanja koja ne podrazumevaju stalan boravak u određenoj zemlji ili boravak članova bliske porodice.

Opet napominjemo da je preporuka Evropske unije mnogim zemljama dala "vetar u leđa" da olakšaju režim ulaska u svoje zemlje, dok se druge uprkos tome nisu predomislile. Najbolji primer za to je Italija, koja je Srbiju tek nedavno stavila na "D" listu, zemalja srednjeg rizika.

To znači da će putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biti potreban negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije. Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, kao i oni koji su državljani ili rezidenti država članica EU.

S druge strane, pozitivan primer je Grčka, koja je otvorila vrata Srbiji i usvojila Digitalni zeleni sertifikat, kao i PCR, i antigenski test. Kipar je takođe oberučke prihvatio srpske turiste, ali i daleka Španija. Od zemalja Zapadnog Balkana, Mađarska je kao članica EU dozvolila nesmetan ulazak građana Srbije, kojima ne traži ni sertifikat o vakcinaciji, a ni negativan test na kovid.

 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan