Srbija peta u svetu po broju novozaraženih na milion stanovnika, Kon najavio sednicu Kriznog štaba

Srbija peta u svetu po broju novozaraženih na milion stanovnika, Kon najavio sednicu Kriznog štaba

Naša zemlja je na neslavnom petom mestu u svetu po broju novozaraženih korona virusom na milion stanovnika, navedeno je na sajtu "Our World in Data".

Kako bi se napravila ova lista, u obzir su uzeti sedmodnevni proseci novozaraženih u odnosu na milion stanovnika, a za Srbiju taj broj je 960.

Prva dva mesta na ovoj listi zauzimaju Granada i Dominika, dok su, osim njih, ispred nas nalaze još Izrael i Crna Gora.

Juče je, prema istim podacima, u Srbiji bilo 923 dnevno novozaraženih na milion stanovnika, pa je bila na šestom mestu. Taj broj se, međutim, danas povećao, pa je i Srbija "skočila" za jedno mesto. Lista se, inače, svakoga dana ažurira, pa se samim tim i menja svakodnevno.

U Srbiji su juče zabeležena 7.602 nova slučaja infekcije korona virusom, a od početka septembra, samo je jednog dana bilo manje od 3.000 novozaraženih.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša kazao je za Euronews Srbija da nas očekuje "relativno teška i duga jesen". 

Napominje da je aktuelna epidemiološka slika posledica više faktora – koliko je ljudi vakcinisano, pojava novog delta soja koji se lako prenosi, mere koje poštuju ili ne poštuju.

Mere znamo i od ranije. Treba da izbegavamo sve situacije gde ima puno ljudi, gde ne možemo održavati fizičku distancu. Maske obavezno koristiti u javnom saobraćaju, prodavnicama, gde ne može da se održava distanca, higijena ruku naglasio je Ivanuša.

Pozvao je građane da se vakcinišu i da veruju zvaničnim institucijama – Ministarstvu zdravlja, institutima za javno zdravlje, SZO, a da "beže" od onih koji šire nepouzdane informacije.

Kon: Uskoro nova sednica Kriznog štaba

Epidemiolog Predrag Kon najavio je i da će se narednih dana održati sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i dodao da je alternativa kovid propusnicama – zatvaranje.

On je istakao da se sa ovim propusnicama malo zakasnilo 

Vrlo smo ozbiljno diskutovali o tome još u maju, na nivou grada. Rečeno je da je uvođenje neustavno i prestalo je da se priča o tome –  izjavio je Kon za TV Prva i dodao da one mogu da se odnose na aktivnosti koje nisu esencijalne za život čoveka, a to su zabave, slavlja.

Oceni vest:
6
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Varga

  pre 252 dana i 6 sati

  Ma sve je to OK, nego pitajte Drkona da li Er Srbija leti za Milano, raspituje mi se supruga?

  Oceni komentar:
  3
  4