SRBIJA: Petaci će učiti i programiranje

SRBIJA: Petaci će učiti i programiranje

Učenike petog razreda osnovne škole će od ove školske godine imati i tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehniku i tehnologiju, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljeković je najavila da će petaci učiti i programiranje.

- Informatika je bila izborni predmet, tako da su đaci mogli da se opredele za nju, ali od ove godine to će biti obavezan predmet – navela je Nedeljeković.

Kako "Večernje novosti" prenose, informatika će i dalje u šestom, sedmom i osmom razredu biti izborni predmet u narednoj školskoj godini.

On je rekla za "Pink" da se informatika uvodi kao obavezan predmet u petom razredu u cilju podizanja digitalnih kompetencija odnosno kako bi naša deca išla u korak sa vremenom i na vreme stekla odgovarajuće kompetencije za tržište rada.

- Potrudili smo se da program bude zanimljiv i kreativan i da bude ono što učenici žele, mogu i umeju da rade, ali da nadograđuju svoja znanja. Ne dolaze svi sa istim nivom znanja. Nažalost naša deca se, kada je reč o internet tehnologijama i računarima, više bave društvenim mrežama u nekim zanimljivim sadržajima, a manje nečim, onim što bi bilo zaista korisno. Oni će sada u petom razredu početi da uče programiranje, to je nešto što je veoma ozbiljno i zanimljivo i verujem da će to njima biti izazov i da će oni to uspešno savladati – navela je Nedeljković.

Kada je reč o zdravstvenom vaspitanju, ona kaže da je cilj da se u okviru jednog predmeta podiže zdravstvena svest dece, kako bi imali bezbedne i zdrave škole i decu koja će zdravo ozdrastati.

- Svi mislimo da je to normalno, ali se često susrećemo sa situacijom da dete ne zna šta znači higijena prostora, da se ruke ne peru dovoljno i slično i zato moramo decu da naučimo zdravim higijenskim navikama – rekla je Nedeljković.

Ona je dodala da će sve to biti prožeto i kroz fizičku aktivnost.

Kako "Večernje novosti" prenose, ministarstvo zdravlja je ponudilo njihove stručnjake i oni će učestvovati u obukama za sve nastavnike fizičkog vaspitanja, a Nedeljeković je najavila da će te obuke krenuti posle 20. avgusta.

Za učenike petog razreda svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti – veronauka, građansko i drugi strani jezik ostati u tom statusu.

Petaci će od naredne školske godine imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će pored toga imati čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad korona virus vlada srbije dnevni horoskop Isključenje struje JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad bebe astrologija izmena trase autobusa raspored sahrana novi sad bez vode horoskop elektrovojvodina novosadsko porodilište zodijak betanija bez struje Elektrodistribucija Novi Sad zdravlje novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode obeležavanje novosadske racije jkp lisje isključenja struje uhapšen diler