Srbija: Počela elektronska evidencija obolelih od dijabetesa

Srbija: Počela elektronska evidencija obolelih od dijabetesa

Unos podataka u Registar vršiće se u domovima zdravlja, u službama gde se oboleli od dijabetesa dijagnostikuju i leče i u Savetovalištu za dijabetes.

Kako je najavljeno iz Ministarstva zdravlja, Elektronska knjiga evidencije lica obolelih od dijabetesa započela je sa primenom u tri beogradska doma zdravlja - Palilula, Zemun i Stari grad.

Nakon prve faze primene Registra, sticanja prvih iskustava, podešavanja i unapređenja, implementacija softvera i primena Registra će uslediti i u ostalim domovima zdravlja u Beogradu, kao i u svim domovima zdravlja u Srbiji, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", u Srbiji od dijabetesa boluje više od 710.000 osoba.

- Registar, odnosno moderan elektronski sistem evidencije omogućiće nam kontinuirano prikupljanje podataka o dijabetesu kod odraslih osoba, dece i omladine, kao i prevenciji tipa 2 dijabetesa i gestacijskom dijabetesu – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Istovremeno, Registar će omogućiti i monitoring kvaliteta zdravstvenog sistema kroz praćenje indikatora kvaliteta dijabetološke zaštite na nivou domova zdravlja, određene oblasti ili regiona, kao i čitave i države, a samim tim i dalje unapređenje zdravstvene zaštite kao i smanjenje troškova – rekao je Lončar.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Značajan javno-zdravstveni problem predstavlja i činjenica da približno 39 odsto obolelih nisu svesni svoje bolesti. Približno polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu.

Dijabetes je postao jedan od najvećih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova. Prema najnovijim procenama Internacionalne dijabetesne federacije (International Diabetes Federation – IDF), u svetu približno 415 miliona ljudi ima dijabetes, što odgovara populaciji evropskog kontinenta.

Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. će se povećati više od 50 odsto. Najbrži porast očekuje se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe novosadska policija sahrane novi sad bez struje isključenje vode klisa jkp novosadska toplana Isključenje struje novosađani intervju JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad bez vode JGSP "Novi Sad" jkp lisje isključenja struje raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo detelinara novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja MUP Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije snp servisne informacije novi sad novosadsko porodilište Spens elektrovojvodina betanija