Srbija: Počela elektronska evidencija obolelih od dijabetesa

Srbija: Počela elektronska evidencija obolelih od dijabetesa

Unos podataka u Registar vršiće se u domovima zdravlja, u službama gde se oboleli od dijabetesa dijagnostikuju i leče i u Savetovalištu za dijabetes.

Kako je najavljeno iz Ministarstva zdravlja, Elektronska knjiga evidencije lica obolelih od dijabetesa započela je sa primenom u tri beogradska doma zdravlja - Palilula, Zemun i Stari grad.

Nakon prve faze primene Registra, sticanja prvih iskustava, podešavanja i unapređenja, implementacija softvera i primena Registra će uslediti i u ostalim domovima zdravlja u Beogradu, kao i u svim domovima zdravlja u Srbiji, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", u Srbiji od dijabetesa boluje više od 710.000 osoba.

- Registar, odnosno moderan elektronski sistem evidencije omogućiće nam kontinuirano prikupljanje podataka o dijabetesu kod odraslih osoba, dece i omladine, kao i prevenciji tipa 2 dijabetesa i gestacijskom dijabetesu – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Istovremeno, Registar će omogućiti i monitoring kvaliteta zdravstvenog sistema kroz praćenje indikatora kvaliteta dijabetološke zaštite na nivou domova zdravlja, određene oblasti ili regiona, kao i čitave i države, a samim tim i dalje unapređenje zdravstvene zaštite kao i smanjenje troškova – rekao je Lončar.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Značajan javno-zdravstveni problem predstavlja i činjenica da približno 39 odsto obolelih nisu svesni svoje bolesti. Približno polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu.

Dijabetes je postao jedan od najvećih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova. Prema najnovijim procenama Internacionalne dijabetesne federacije (International Diabetes Federation – IDF), u svetu približno 415 miliona ljudi ima dijabetes, što odgovara populaciji evropskog kontinenta.

Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. će se povećati više od 50 odsto. Najbrži porast očekuje se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan