Srbija postaje sve zanimljivija hakerima

Srbija postaje sve zanimljivija hakerima

Dnevno se na globalnom nivou otkrije preko 400 hiljada uzoraka štetnih fajlova, što je pet odsto više nego prethodne godine, podaci su kompanije "Kaspersky". Poslednjih meseci svet nije sigurno mesto za život, pogotovo sajber svet.

Stručnjaci za bezbednost na internetu ocenjuju za Euronews Srbija da su sa razvojem digitalizacije hakerski napadi postali znatno opasniji. 

Nedavni masovni napad na korisnike e-mail porukama sa štetnim AgentTesla malverom u prilogu, tokom nekoliko nedelja oktobra doveo je Srbiju na drugo mesto po broju napada ovog tipa u svetu. U Srbiji je tokom 2022. godine detektovan porast ukupnog broja sajber napada za 25 odsto.

Srđan Radosavljević iz kompanije "Kaspersky" kaže da je i Srbija sve zanimljivija hakerima.

Sa njim se slaže i Luka Milinković ekspert za sajber bezbednost.

A šteta od sajber kriminala u svetu se meri trilionima. U poslednje vreme, povećan je i broj napada na privatne kompanije iz Srbije. Radosavljević kaže da su na udaru i državne firme koje napadaju tzv. haktivisti. Njihov glavni cilj nije novac već informacije kojima raspolažu države, stručnjaci objašnjavaju da je Srbija na radaru hakera zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji.

– Stepen digitalizacije jednog društva kada govorimo o sajber bezbednosti dovodi do toga da imamo mnogo više sajber rizika kojima treba upravljati. To ne znači da je ta kompanija ili državna firma rizična suviše. Ne… To samo znači da zbog veće izloženosti internetu sa različitim internet servisima jednostavno ima više rizika sa kojima se treba adekvatno upravljati po pitanju informacionih bezbednosti – smatra Milinković.

On takođe dodaje da je primetan trend da hakeri češće napadaju mala i srednja preduzeća nego velike kompanije, procenjujući da imaju niži nivo zaštite.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Euronews Serbia.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ron Jeremy

  pre 65 dana i 1 sat

  Hakeri kada namirišu veliku lovu, ne možeš ih zaustaviti.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Digitalno plaćanje, komentar bankara

  pre 64 dana i 23 sata

  U poslednje vreme su serveri preopterećeni digitalnim plaćanjem.Klincima se svidelo da mahnu telefonom na trafici i na taj način plate i žvaku.Na taj način s ebroj transakcija udesetostručio.Ako vam kartica ne prolazi odmah,to je samo zbog ovakvog,NFC načina plaćanja. Što je bila želja vladarskih zveri.Posledica
  Dođeš gladan da platiš burek.Keš je odavno nestao, digitalno se plaća. Mahneš i ono te odbije. Obaveštava te da si juče prešao mimo prelaza i dok to ne platiš, nemaš pristup svom novcu.

  Oceni komentar:
  0
  0