Srbija pred rizikom od bacanja vakcina?

Srbija pred rizikom od bacanja vakcina?

U našoj zemlji trenutno ima oko 1,65 miliona neiskorišćenih vakcina protiv Kovida-19, od kojih bi jedan deo mogao da propadne do kraja godine, s obzirom na kratak rok trajanja većine cepiva.

Kako saznaje "Danas", ako se ugovori sa proizvođačima, sa kojima je po izjavama zvaničnika dogovoreno 11 miliona doza, budu poštovali, količina neupotrebljenih vakcina samo će se povećati, u situaciji kada je broj onih koji žele da se vakcinišu nedeljama unazad izuzetno mali.

Sagovornici ovog medija upozoravaju da je u narednom periodu potrebno mnogo bolje planiranje daljeg toga vakcinacije. Prema podacima koje je CINS dobio od Instituta Batut, u ovom trenutku država raspolaže sa oko 800.000 doza neiskorišćenih Sinofarm vakcina, oko 600.000 neupotrebljenih doza Fajzer-Biontek cepiva, oko 150.000 Sputnjik V i oko 100.000 AstraZeneka vakcine.

Prema dostupnim informacijama, rok upotrebe za Fajzer-Biontek vakcinu, AstraZeneku i Sputnjik V je šest meseci, dok je za Sinofarm od trenutka proizvodnje rok 24 meseca.

Iz "Danasa" navode da od Vlade Srbije i Instituta Batut juče nisu dobili odgovor na pitanje za koji broj vakcina ističe rok u naredna dva do tri meseca.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović ističe da mi ni ne znamo u kom trenutku su vakcine dopremljene u Srbiju – odmah nakon proizvodnje ili nekoliko nedelja od kada su proizvedene, što bitno skraćuje inače kratak rok za upotrebu u našoj zemlji. On podseća i na april ove godine kada su pozvani građani iz regiona da prime AstraZeneku u Srbiji, jer je ovom cepivu isticao rok kroz par dana.

Kako kaže, ako budemo u situaciji da određenim vakcinama istekne rok trajanja, one se moraju uništiti po posebnim procedurama kao medicinski otpad, što je proces koji takođe košta.

Činjenica da postoji toliko neiskorišćenih vakcina pokazuje da nismo dobro procenili ni koliko je građana spremno da primi vakcinu a nismo ni uradili dovoljno da one koji se dvoume ubedimo da se vakcinišu – navodi Radovanović i ističe da je u narednom periodu potrebno mnogo bolje planiranje.

Podsećamo, juče je premijerka Ana Brnabić izjavila da se ne planira nabavka novih vakcina protiv korona virusa kao i da će Srbija deo vakcina donirati zemljama kojima je takva pomoć potrebna i istakla da se radi o "našim partnerima u Africi". 

Šta je poznati epidemiolog izjavio o primanju treće doze vakcine, a kako konsultant za javno zdravlje doktor Dragoslav Popović objašnjava razloge tolikog broja trenutno neiskorišćenih cepiva pročitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Стеван

  pre 325 dana i 13 sati

  Они и даље не капирају да нема шта икога да убеђују кад НЕЋЕ да се вакцинише. Ако уведу мандаторну вакцинацију имаћемо грађански рат на улицама, тако да је даљи притисак дегутанан, благо речено.
  СЈАШИТЕ!

  Oceni komentar:
  6
  8
 • Postoje granice i za nepoverenje

  pre 325 dana i 13 sati

  Neće se ništa baciti, biće donirano onima koji nemaju.
  Nemojte se bojati, vakcinisao sam se kineskim Sinofarmom, obe doze, nisam ni osetio niti znam šta je propratni efekat. Za mene je to šećerna vodica.

  Samo ja sam posebna sorta, krv dinarska iz krša, mene ni blizak kontakt bez maske sa zaraženim koji su odmah sutra pali sa 39 - nije mogao ni načeti.
  Pa samim tim nije mogla ni vakcina.
  U vojsci sam kao i svaki Jugosloven primao 12 vakcina. Posle toga tri decenije se nisam mogao razboleti.

  Kod mene je tako, ali nisu svi ljudi takvi. Ima osetljivih i preosetljivih neotpornih.
  U ime one porodice koja je otišla čitava, vakcinišite se ljudi, bar vi koji ste imali decu.
  Neće vam pasti ni dlaka sa glave.
  Kinezi sarađuju sa Emiratima, a oni su se svi vakcinisali sa Sinofarmom.
  Ako njima ništa nije falilo, preko 2,5 miliona punih doza - neće ni vama.
  Zaista, to su dve priče. jedna, o kojoj ne smemo da pričamo su svetski eksperimenti. Ima toga, ja najbolje znam i imena i periode i rezultate, jer sam to pratio, ali ne smem javno da pričam o tome ko i šta je radio - u americi.

  Ali to nema veze sa Kinezima. To možemo očekivati samo od zapada.
  Jer, Kinezi sa Srbima, kao i sa Emiratima nemaju problema i mali smo i beznačajni za veći deo sveta. Tako da možete biti sigurni u vakcine.
  Kao isa ruskom vakcinom, koje doduše ima manje.
  Zaista mi nije jasno toliko vezivanje za priče sa društvenih mreža.
  Postupite herojski, kao ja.
  Ako me nije mogla korona načeti godinui i po dana, sa nekoliko bliskih susreta sa obolelima, neće ni vakcina.

  Oceni komentar:
  5
  8
 • Svetlana NS

  pre 325 dana i 12 sati

  Znači, kad treba da se ubrizgaju ljudima onda su najeveće dostignuće u medicini koje je spaslo hiljade života, a kad treba da se bace, onda su biološki otpad i moraju se uništavati u specijalnim komorama. Jel to logično?

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Aleksandra

  pre 325 dana i 11 sati

  Ko je mislio da se vakciniše to je do sada uradio. Ko nije do sada ni ne planira, tako da mogu slobodno da ih poklone pre nego što budu morali da ih bace. Što više ubeđuju da ne kažem smaraju to sam sigurnija u svoju odluku da je neću primiti.

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Afrika - Priroda

  pre 325 dana i 11 sati

  Rešili smo - dajte Africi, oni se neće mnogo razmišljati niti pitati društvene mreže.

  Oceni komentar:
  1
  6