Srbija sledeće godine uvodi kratke programe studija

Srbija sledeće godine uvodi kratke programe studija

Srbija dobija kratke programe studija, koji će trajati do godinu i po dana. Obuka za konkretan posao vršiće se na osnovu potreba poslodavaca.

Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programima studija, u trajanju do 18 meseci, potvrdio je za "Novosti" Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. Nacionalni savet za visoko obrazovanje doneo je još krajem marta Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju sertifikata za kratke programe studija, ali je on stupio na snagu tek sada, posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Na osnovu ovog Pravilnika visokoškolske ustanove moći će da pripreme kratke programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Dogodine se očekuju prvi sertifikati u rangu fakultetskih diploma.

- Zakon je predvideo kratke programe studija, koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Oni ne bi imali obavezu da se akredituju, već se uvode smernice, koje donosi upravo ovaj pravilnik. Kratki program studija može da upiše svako ko ima završenu četvorogodišnju srednju školu i želi da se usavrši u nekoj oblasti – objašnjava Tubić, a prenose "Večernje novosti".Naravno, moguće je da ih upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom, ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani. U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor.

Kako je pravilnikom predviđeno, kratki programi organizuju se u obimu od 300 do 600 časova aktivne nastave i mogu trajati od tri do 18 meseci. Polaznik na kraju stiče sertifikat sa opisom posla za koji je osposobljen i kompetencijama.

Cilj uvođenja kratkih programa u obrazovni sistem, kako kažu u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, jeste da se u kratkom periodu omogući efektno i efikasno obrazovanje i obuka stručnjaka za konkretan posao, koji po nivou kompetencija i složenosti odgovara visokom orazovanju, a na osnovu iskazane potrebe poslodavca. 

BODOVANjE: Uspešnost studenta će se kontinuirano pratiti i izražavati poenima. Maksimalan broj poena iznosi 100 po svakom predmetu. Polaznik stiče poene kroz rad u nastavi i ispunjavanje predispitnih obaveza, kao i polaganjem ispita. Maksimalan broj poena koje može da stekne kroz predispitne obaveze iznosi 70. 
"Ceo sistem je organizovan po ugledu na praksu koja već postoji u evropskim zemljama. Kratki programi su fleksibilni, za razliku od formalnih studija, i mogu se menjati svake godine u skladu sa zahtevima tržišta" – kaže dr Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta.


- Ukoliko polaznik kasnije želi da upiše fakultet, a isti ili sličan predmet već postoji u kratkom programu koji je završio, visokoškolska ustanova može da mu prizna ispit - kaže dr Hanić, i dodaje da će verovatno najviše interesovanja biti za kurseve veb dizajna i programiranja, za sticanje menadžerskih, liderskih i takozvanih mekih (međuljudskih) veština, koje se retko izučavaju na fakultetima, a pomažu u praktičnom obavljanju određenih poslova.

Tu su i programi jezika, pa kratki programi iz različitih uže stručnih oblasti za bankare, računovodstveni itd... Sve njih može da realizuje akreditovana visokoškolska ustanova, a nastava može biti organizovana klasično, u prostorijama visokoškolske ustanove, kao nastava na daljinu i kombinovanjem ova dva načina.

Uslov je samo da za to ima podršku bar jednog poslodavca, koji pismeno izrazi spremnost da svoje zaposlene upiše na kurs ili da zaposli one koji su prošli kratki program, pišu "Novosti".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad protest novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje raspored sahrana novi sad novosađani detelinara bebe Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad sahrane bez struje isključenje vode jkp lisje Vreme u Srbiji JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje gradsko groblje elektrovojvodina nevreme horoskopski znaci bez vode novorođenčad matičar novi sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije betanija