Srbija stari: Osobe iznad 65 godina su najbrže rastuća kategorija stanovništva

Srbija stari: Osobe iznad 65 godina su najbrže rastuća kategorija stanovništva

Prosečna starost stanovništva u Srbiji iznosi oko 43 godine, očekivano trajanje života je 73 godine za muškarce i 78 godina za žene, dok su osobe iznad 65 godina života najbrže rastuća kategorija stanovništva, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Kao donekle ohrabrujući vest, ona je navela podatak da je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na 2018. 

Ipak, zabrinjavajuće su brojke Republičkog zavoda za statistiku da je u Srbiji je broj stanovnika pao ispod sedam miliona, rekla je ministarka i navela da su odloženo rađanje, migracije i starenje stanovništva izazovi sa kojima se suočavamo.

Đukić Dejanović je rekla da kabinet na čijem je čelu već treću godinu zaredom sprovodi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji, prenosi RTS.

Naglasila je i značaj učešća stručnih radnika u centrima za socijalni rad kod sačinjavanja predloga projekata.

Ministarka je rekla da je najveća količina sredstava bila usmerena na rekonstrukciju i adaptaciju postojećih i izgradnju novih vrtića, kao i na formiranje jaslenih grupa koje nisu postojale u seoskim sredinama.

Navela je da se neretko suočavamo sa negativnim stereotipima o starenju, uključujući i sliku o našim starijim sugrađanima kao bolesnim, zavisnim i skupim za društvo, a da s druge strane, postoje i negativni stereotipi o mladima koji se prikazuju kao neiskusni, nepouzdani i sebični, saznaje RTS.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan