Srbija turistička destinacija u usponu, Novi Sad među posećenijim gradovima

Srbija turistička destinacija u usponu, Novi Sad među posećenijim gradovima

U Srbiji je u decembru 2022. godine zabeleženo 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od 45 odsto u odnosu na decembar 2021. godine kada je bilo ukupno 695.153 noćenja. Ovo je danas saopštila Vlada Srbije pozivajući se na izveštaj Informacionog sistema eTurista centralnog informacionog sistema u oblasti ugostitelstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kao zanimljiva se navodi činjenica da je od kada se prati statistika broja turista od uvođenja ovog sistema po prvi put, zabeleženo da je broj noćenja stranih turista bio veći nego domaćih turista, jer je broj noćenja stranih turista iznosio 552.481, a domaćih 451.336.

Navodi se i da je iznos boravišne takse za pravna lica prošle godine iznosio više od 901 milion dinara, što predstavlja rast od 30 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke Banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.

Informacioni šitem eTurista je centralni informacioni sistem turizma i ugostitelstva i baza je podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji, a pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva kao i kapacitete stan na dan.

Ovaj sistem koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije za potrebe tadašnjeg Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u upotrebi je od oktobra 2020. godine.

Omogućio je sistemsko regulisanje ugostitelstva i turizma i izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostitelstva.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan