Srbija uskoro dobija Registar nestalih lica

Srbija uskoro dobija Registar nestalih lica

Srbija će uskoro dobiti registar nestalih lica, ali to nije institucionalni napor države, već projekat Fondacije "Tijana Jurić" koja je napravila sajt koji treba da pomogne u pronalaženju nestalih osoba.

Kako javlja televizija N1, sajt će početi s radom u drugoj polovini juna i imaće bazu za prikupljanje podataka i fotografija nestalih.

Statistika pokazuje da u Srbiji svakog dana nestane nekoliko ljudi, a godišnje i do 1.500. Podaci Fondacije "Tijana Jurić" ukazuju da je od 2006. do 2011. godine nestalo više od 10.300 osoba, a da još uvek nije pronađeno 611.

Samo prošle godine nestalo je 1.113 dece, dok za 46 i dalje nema podataka da li su pronađena.

Otac ubijene Tijane Jurić kaže da bi policija trebalo bolje i brže da radi.

- Šta se dešava sa jednom Biljanom Ćorić, šta se dešava sa jednim Aleksandorm Lazićem iz Smederevske Palanke, taj dečko je nestao 25. juna, sada će biti godišnjica njegovog nestanka, niko o tome ne piše, niko se ne pita šta je sa tim momkom i mi kao društvo moramo da znamo gde su ti ljudi – kaže za N1 Igor Jurić.

Kako bi potraga za nestalima bila brža i efikasnija, Srbija dobija Registar nestalih lica. Građani će imati priliku da na veb stranici ostave podatke o nestaloj osobi i tako pomognu u rasvetljavanju njihovih sudbina.

- Pokretanje ovog registra nestalih lica jeste zapravo vidljivost velikog broja nestalih lica, njihovih fotografija, podataka koji su uvećini slučajeva sada poznati samo policiji, ali ne i široj javnosti. Drugi cilj jeste da na neki način podignemo nivo svesti javnosti o tome da svakog dana nestaju lica u Srbiji, a da se mi tim temam ne bavimo – navodi Bojana Latinović iz Fondacije "Tijana Jurić".

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana Petrovaradin sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište servisne informacije novi sad JGSP "Novi Sad" matičar novi sad isključenje vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad novosađani horoskopski znaci Isključenje struje klisa elektrovojvodina isključenja struje betanija jkp lisje novorođenčad izmena režima saobraćaja bez struje servisne informacije novosadska policija bez vode bebe