Srbiji nedostaje 90.000 kvalifikovanih majstora, a učionice u zanatskim školama prazne

Srbiji nedostaje 90.000 kvalifikovanih majstora, a učionice u zanatskim školama prazne

Jedan vodoinstalater otpušavanje WC šolje za tri minuta naplati oko 8.000 dinara, dok moler za krečenje stana od 40 kvadrata uzme 40.000 dinara, navode mediji.

Ipak, Srbiji nedostaje čak 90.000 kvalifikovanih majstora. Dok su zanatlije danas uglavnom ljudi pred penzijom, mladi izbegavaju da se školuju za električare, stolare, šnajdere, piše B92.

Koliko su traženi zanatski poslovi? Da li je tačno da majstori mogu da zarade i do 2.000 evra? Zašto su učionice u zanatskim školama gotovo prazne? Na ova pitanja su za TV Prva odgovarali Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije i Ranko Radivojević, profesor u Tehničkoj školi Zmaj.

−Tačno je da učenici zanatske škole sve manje posećuju. Trenutno smo 'na ivici' odeljenja, što je 15–16 učenika. To su zanimanja bravar zavarivač, industrijski mehaničar − otkriva Radivojević.

Ljiljana Pavlović kaže da, ako se može suditi po informacijama koje dolaze do Unije poslodavaca, tražnja za zanatskim zanimanjima je izuzetno velika.

− Gotovo da ne postoji privredni sektor u kom ne nedostaju zanatlije − navodi ona.

Ističe da je tržište to koje diktira cenu.  A kada nekog kadra na tržištu nedostaje, cene će da rastu.

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Šta se mora nije teško

  pre 794 dana i 16 sati

  Nije to nikakav problem. Kao što je vlasnik radionice za izradu u Novom Pazaru doveo 5-oro radnika iz Pakistana i Malezije, da rade za 300 evra jer niko ovde neće, tako će se dovoditi i majstori. Pa će Srbi konačno moći da se osećaju kao u američkom snu - imaju gastarbajtere.
  Videli smo na primeru prostitutki celog sveta, od Brazila do Japana kako su opsele Beograd, jer u njemu imaju bolje uslove rada nego u svojim matičnim zemljama - da nije problem nijednom svetskom radniku da dođe kod nas.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Sava

  pre 794 dana i 13 sati

  Jel neko reče teorije zavere ne postoje?

  Oceni komentar:
  0
  0